Бюджетният излишък пречи на икономиката

Еднакво опасни за икономиката на страната са и кредитната експанзия, и наливането на пари чрез бюджетните излишъци. Това заяви бившият управител на БНБ Тодор Вълчев в предаването "Бизнеспул" на Радио Нова Европа.

Най-лошото обаче е, когато се провят опити по единия път да си спрат парите, а по другия - да се наливат, коментира проф. Вълчев. Той посочи за пример опита си като управител на БНБ в период, когато са правени опити да се спре кредитната експанзия. Тогава, в момент, когато централният трезор е затягал колана, Държавната спестовна каса, която е била подчинена на Министерство на финансите, е изсипала 4 милиарда лева в сферата.

Според ексуправителя на БНБ натрупаните излишъци трябва да се разпределят през годината, както това е ставало по времето на финансовия министър от кабинета "Костов" Муравей Радев. Той правеше същото в по-малък обем, което сега прави Милен Велчев, само че той даваше парите предимно на общини, в които техни представители на съответната партия имаха известна нужда да покрият определени потребности, каза проф. Вълчев. По думите му събраните в повече приходи в хазната трябва да се разпределят от Народното събрание.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: