Частни енергийни фирми обвиниха КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ, че подкопават реформите

Частни енергийни фирми обвиниха КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ, че подкопават реформите

Най-големите работодатели в енергийния сектор и едни от най-големите енергийни компании обвиниха четирите национално представени работодателски организации, че предложената от тях пътна карта за реформи в сектора, предвиждаща национализация на частен бизнес и фалиране на държавни енергийни фирми, не предлага пазарни решения на проблемите и може да доведе до допълнителна дестабилизация на енергетиката и подкопаване на предприетите от управляващите мерки за оздравяване.

Подобни мерки удрят и директно по имиджа на България като страна със сигурен инвестиционен климат, пише в разпространена в понеделник декларация, подписана от Асоциацията на топлофикационните дружества в България, Асоциация "Хидроенергия“, Българската ветроенергийна асоциация, Българската фотоволтаична асоциация, двама от доставчиците на ток – ЕВН и ЧЕЗ, както и двете т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", чийто бизнес индустриалците искат да бъде национализиран и после продаден на други инвеститори.

"Виждаме, че организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на логиката на свободния пазар, на принципите на неприкосновеност на частната собственост и  които действия като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора. Наскоро обявената "Пътна карта“ е ясен пример за такива действия", пише в документа.

Според енергийните фирми, "пропагандирането на мерки, които противоречат на националното и международно право, е не само в обратна посока на усилията за стабилизиране на енергийния сектор, но заплашва директно репутацията на България като страна със сигурен инвестиционен климат".

Те изразяват подкрепата си за провеждането на всяка политика, която почива на ясни принципи, европейските практики, уважение към частната собственост, законност и прозрачност. Работодателите в енергетиката призовават правителството да се разграничи от подобни некоординирани действия и да продължи с реформите в сектора, насочени към  енергийна сигурност,  диверсификация и независимост и изразяват убедеността си, че "за да има здрава икономика трябва да има здрава енергетика".

"Ние вярваме в прозрачните отношения, във върховенството на закона и конструктивния диалог между правителство и всички пазарни участници", посочват компаниите и допълват, че подкрепят политиката за либерализация на енергийния пазар с консултацията и експертизата на експертите от Световната банка. 

Атаката на четирите работодателски организации срещу "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" обаче продължава и техни представители ще се срещнат във вторник с ръководителя на представителството на Европейската комисия в София. Те ще разговарят с него за внесената от тях преди месец жалба до ЕК, че двата ТЕЦ са получили неправомерна държавна помощ с подписаните дългосрочни договори за изкупуване на тока им. Индустриалците настояват Брюксел да установи нарушение на европейските норми, за да може това да послужи като довод за прекратяване на дългосрочните договори, така желано от тях, от синдикатите и редица политически партии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?