Чехия одобри да разделя временно един флакон ваксина на 6, а не на 5 дози

Чехия одобри да разделя временно един флакон ваксина на 6, а не на 5 дози

Чешката република позволи разделянето на количеството препарат във флаконите с ваксина на Pfizer-BioNTech срещу Covid-19 на шест вместо на пет дози, съобщи Ройтерс.

Така здравните власти се възползват от допълнително количество ваксина, поставено във флаконите от производителя.

По стандартните правила от всеки флакон могат да бъдат изтеглени пет дози от ваксината, но експерти казаха, че е възможно да се получи и шеста или дори седма доза.

По-рано тази седмица чешкият премиер Андрей Бабиш поиска от Европейската комисия да разреши използването на това допълнително количество от ваксината, за да може да бъдат имунизирани повече хора.

В разпореждане с вчерашна дата чешкото здравно ведомство дава временно разрешение за изтегляне на допълнителна доза ваксина от всеки флакон, ако във флакона има достатъчно материал и при стриктно съблюдаване във всяка доза да се съдържа правилното количество препарат.

Посочва се, че пълният обем на допълнителната доза трябва да е наличен в един флакон и не може да се събира материал от няколко флакона за получаване на нужното количество за шеста доза.

В Чехия ваксинирането срещу Covid-19 започна на 27 декември, но за момента пратките не са достатъчни.

Чешките здравни власти съобщиха днес за рекорден брой от 16 329 нови случаи на коронавирус в рамките на денонощие през вчерашния ден.

Централноевропейската държава с 10.7 милиона население е една от най-тежко засегнатите с общ брой регистрирани случаи на зараза от 701 622 и 11 429 починали.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?