Чехия с интерес към столичните енергетика, трамваи и осветление

Чехия с интерес към столичните енергетика, трамваи и осветление

Чешки фирми проявяват интерес за участие в развитието на енергийните проекти и инфраструктурата в София, стана ясно след среща на чешкия премиер Мирек Тополанек и столичния кмет Бойко Борисов в петък.

За намеренията на CEZ, която притежава столичното енергоразпределение, да влезе в "Топлофикация-София" се знае отдавна, сега Тополанек е заявил интереса от чешка страна и за участие в проектите за комбинирано производство на топло и електроенергия, както и в изграждането на трамвайни линии и в проекти за развитие на осветлението в София.

Тополанек отбеляза, че Прага и София имат едни и същи проблеми, свързани с инфраструктурата, канализацията, опазването на културно-историческите паметници, по които столиците могат да си сътрудничат. Такава възможност има и в областта на инвестициите, в образованието и в културата, допълни чешкият премиер.

София не е единственият град, от който се интересуват чешките фирми, каза още министър-председателят. Той даде за пример Велико, където чешка компания има спиртоварна, в която се произвежда сливова ракия. Тополанек се пошегува, че с износа на варената там напитка за Чехия може да се подобри структурата на стокообмена между двете страни. В момента дисбалансът на търговското салдо е в ущърб на България. 

Ако чешки фирми проявяват интерес, могат да участват конкурса за разширяването на метрото, който предстои да бъде обявен, каза Бойко Борисов. Документите, които бяха необходими за европейското финансиране на изграждането на новите метродиаметри, са внесени в Европейската комисия и след излизането на резултатите и предоставянето на финансиране, ще бъде обявена процедурата, допълни столичният кмет.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?