Чернокож репортер на CNN e арестуван, докато предава на живо от Минеаполис (видео)

Тръмп се закани да постави "под контрол" обхванатия от размирици град

Чернокож репортер на CNN e арестуван, докато предава на живо от Минеаполис (видео)

Чернокож репортер на CNN беше арестуван заедно с екипа си, докато предаваше на живо размириците в Минеаполис в петък сутринта. Полицията е освободила задържаните около час по-късно, след като губернаторът на щата обеща да се намеси.

Полицаите са арестували кореспондента на CNN Омар Хименес, неговия продуцент Бил Киркос и оператора Лионел Мендес. Инцидентът се случи, докато Омар Хименес предаваше на живо от улица, която се намира близо до опожарения при размириците полицейски участък в града.

Губернаторът на Минесота Тим Уолз се извини на CNN за инцидента и обяви, че ще работи за освобождаването на екипа на медията. Малко по-късно задържаните бяха освободени.

"В момента сме добре. Имаше няколко неприятни моменти", каза Хименес.

Екипът на CNN беше окован с белезници и отведен с оправданието, че не са изпълнии полицейско разпреждане да се махнат. От видеото обаче става ясно точно обратното.

"Репортер на CNN и неговият продуцентски екип бяха арестувани тази сутрин в Минеаполис, докато си вършат работата, въпреки че се идентифицираха. Това е явно нарушение на правата на журналисти по първа поправка (от американската конституция)", се казва в изявление на CNN.

Видеото показва как Хименес вади картата си от CNN, идентифицира като репортер и казва на полицията, че екипът ще се премести, където им се каже.

"Може да се изтеглим, където искате. В момента сме в ефир. Кажете ни къде да отидем. Поставете ни там, където искате. Ще се махнем от пътя ви", казва Хименес на полицията.

Един офицер стиска ръката му, докато Хименес говори, след което му слага белезници. След това е закопчан и фотографът на CNN. Камерата му е поставена на земята и продължава да предава на живо.

Друг репортер на CNN в Минеаполис е третиран доста по-различен. Джош Кемпъл, който също е бил в района, обяви, че полицията му е разрешила да остане.

"Идентифицирах се… те казаха: "ОК, позволено ти е да си в района", разказа Кемпъл, който е бял. "Бях третиран много по-различно, отколкото беше (Хименес)."

Бившият комисар на полицията във Филаделфия Чарлз Рамзи,който е анализатор за CNN, заяви, че арестът няма никакъв смисъл.

"Щатската полиция ще трябва да отговаря на много въпроси за този арест", коментира Рамзи.

Тръмп заплаши да постави "под контрол" Минеаполис  
 
В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани да предприеме действия, за да постави град Минеаполис "под контрол". Той нарече "бандити" участниците в протестите, избухнали след смъртта на цветнокож по време на арест и прераснали в насилие, и заяви, че "когато започнат грабежите, започва и стрелбата".
 
Тръмп изрази това мнение в Туитър, след като протестиращи в Минеаполис подпалиха полицейски участък в третия пореден ден на протести заради смъртта на цветнокожия Джордж Флойд по време на арест.
 
Президентът разказа в Туитър, че е разговарял с губернатора на щата Минесота, демократа Тим Уолц и му е казал, че "армията е изцяло с него" и че "при всяка трудност ние ще поемем контрол, но когато грабежите започнат, започва и стрелбата".
 
Тръмп не поясни какво има предвид, но Уолц вече задейства Националната гвардия. 
 
Около 500 военнослужещи бяха разположени в Минеаполис днес, за да възстановят реда и спокойствието в града.
 
Те ще оказват подкрепа на цивилните власти толкова дълго, колкото е нужно, за да гарантират сигурността на хората и имуществото, се казва в изявление на Националната гвардия.
 
Размириците продължават 
 
Протестиращите опожариха полицейски участък в град Минеаполис, в северната част на САЩ, по време на трета нощ на сблъсъци с полицията. 
 
Хиляди демонстранти станаха свидетели на подпалването на участъка в северната част на Минеаполис. Първоначално някои от протестиращите събориха предпазните заграждения около сградата и изпочупиха прозорците, след което подпалиха сградата. 
 
Полицаите са били принудени да се евакуират от участъка в 22 ч. местно време.
 
Протестът започна вчера следобед с мирно шествие. Много от участниците в него носеха маски, за да се предпазват от коронавируса. После демонстрацията се изроди в прояви на насилие и се стигна до плячкосване на около 30 магазина, до сблъсък със силите на реда и до използване на сълзотворен газ срещу протестиращите, които предизвикали пожари на няколко места. 
 
В съседния град Сейнт Пол също е имало протести, прераснали във вандалски прояви и грабежи.
 
Тим Уолц, губернаторът на щата Минесота, където се намират двата града, подписа заповед, разрешаваща намесата на националната гвардия. В Минеаполис и Сейнт Пол ще бъдат изпратени и още 200 щатски полицаи с хеликоптери.
 
Според губернатора смъртта на цветнокожия Джордж Флойд трябва да доведе до справедливо наказание и цялостни реформи, а не до още смърт и разрушения.
 
Четиридесет и шест годишният Флойд почина в понеделник, малко след като беше задържан от полицията, която го подозираше, че искал да пласира фалшива банкнота от 20 долара. По време на ареста полицай го повалил на земята, а после притиснал коляното си към врата му в продължение на няколко дълги минути. Кадри от сцената се завъртяха в интернет и на тях се чува как Флойд казва, че не може да диша.
 
Президентът Доналд Тръмп е гледал видеото и е възмутен от видяното, което, според него е "отвратително и трагично", разказа говорителката на Белия дом Кейли Макенани. Тя допълни, че президентът веднага се е обадил по телефона, за да провери дали разследването на ФБР по случая напредва.
 
"Президентът иска справедливостта да възтържествува", допълни говорителката.
 
Полицаи осъдиха действията на колегите си в Минеаполис 
 
На този фон полицейски служители от цялата територия на САЩ използваха недвусмислен и безпрецедентен език, за да осъдят действията на свои колеги в град Минеаполис при ареста на чернокож мъж, довели до смъртта на задържания.
 
Задържаният бил на земята, с поставени белезници, а полицай го притискал към паважа поне 8 минути, докато той викал за помощ.
 
Активисти за правата на човека обаче казват, че реакцията на високопоставени полицаи е само формална и не отива по-далеч от празни думи.
 
Властите съобщиха, че 46-годишният Джордж Флойд бил задържан в понеделник, защото отговарял на описанието на лице, което се опитало да плати с фалшиви пари в магазин, и освен това оказал съпротива при ареста.
 
На клип, заснет от случаен минувач, се вижда как бял полицай притиска с коляно врата на Флойд, въпреки че той вика, че не може да си поеме въздух и постепенно спира да говори и да се движи.
 
Реакцията на някои униформени служители на закона е в ярък контраст с мълчанието им или подкрепата за техни колеги след предишни арести, завършили с фатален край, отбелязва АП.
 
Шерифи и полицейски началници остро критикуваха полицая от Минеаполис в социалните медии и похвалиха началника на тамошната градска полиция за бързото уволнение на четиримата униформени, присъствали на завършилия фатално арест. Някои дори призоваха срещу четиримата да бъдат повдигнати обвинения.
 
Шериф от Полк каунти, щата Джорджия, написа във Фейсбук, че е дълбоко разстроен от видеото, на което се вижда как Флойд е убит на улицата, а други полицаи позволяват това да се случи. 
 
Шериф Джони Моутс пише: "мога да ви уверя, че нито аз, нито някой от заместниците ми ще се отнесе по такъв начин с някого докато аз съм шериф. Този вид бруталност е ужасна и трябва да спре. Всички замесени полицаи трябва да бъдат арестувани и незабавно обвинени. Молим се за семейството (на починалия)".
 
"Това, което видях да се случва на Джордж Флойд, ме разстрои дълбоко и не съответства на целта на нашата мисия. Действията на един влияят на всички нас", написа в Туитър Еди Гарсия - началник на полицията в Сан Хосе.
 
Глория Брауни-Маршал, адвокатка по правозащитни дела и преподавателка по наказателно право в колежа "Джон Джей", каза, че няма да е "мажоретка" на "шепа" полицейски началници, порицали остро поведението на полицаите в Минеаполис.
 
"Всеки най-малък напредък се възприема като чудо, защото толкова дълго време беше правено толкова малко", каза Брауни-Маршал. Тя попита риторично каква би била реакцията, ако жертвата беше бял мъж.
 
Мелина Абдула, съоснователка на "Блек лайвс метър" ("Животът на чернокожите има значение") в Лос Анджелис, каза, че не е "особено разчувствана" от няколкото полицаи, дали израз на възмущението си. 
 
Абдула каза, че тримата полицаи, които са били свидетели на действията на полицай Дерек Човин и не са се намесили, се вписват в дългогодишна система на полицейски расизъм и потисничество срещу цветнокожи. Абдула нарече случилото се "линч".
 
Град Минеаполис се готви за още насилие след дни на граждански вълнения, по време на които бяха опожарени сгради, плячкосани магазини, а по стените се появиха графити с искане за правосъдие. Вчера губернаторът на щата Минесота повика на помощ Националната гвардия. Снощи демонстранти подпалиха полицейски участък, а униформените трябваше да напуснат сградата. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?