Законодателите изведнъж се разбързаха

Чиновниците с право на бонуси до 30% от заплатата, но без клас за прослужено време

Държавните чиновници вече ще могат да получават бонуси най-много до 30 на сто от основната им заплата, като същевременно класът за прослужено време ще бъде премахнат. Това предвижда проект за промени на Закона за държавния служител, който бе разгледан на първо четене в правната комисия на Народното събрание.

Проектът за промени, който би могъл да промени начина на заплащане на държавните чиновници в посока поощряване на добре работещите и премахване на царящия в момента субективизъм при раздаване на допълнително възнаграждение, отлежава четири месеца в парламента, след като бе приет от Министерския съвет по настояване на финансовия министър Симеон Дянков.

Самият Дянков от дълги месеци обяснява как трябва да се промени заплащането на държавните служители, като работата им се обвърже с резултатността и ефективността. Досега идеите му оставаха без особен отклик в законодателния орган.

Депутатите изведнъж се сетиха за проекта, който очевидно срещаше тиха съпротива на фактори в ГЕРБ, и парламентарните комисии се разбързаха да го обсъдят. Това обаче стана чак след като гръмна скандалът с бонусите, които са си раздавали висши чиновници, и който ескалира дотам премиерът в сряда да нареди взелите бонуси министри и заместници да ги върнат светкавично, иначе може да се разделят бързо с местата си.

Преди заседанието на комисията председателят ѝ Искра Фидосова обясни, че с промените в закона занапред няма да съществува понятието "брутна работна заплата", а основна заплата с постоянна и променлива част. Към променливата част ще влизат начисления за извънреден или нощен труд, работа в празнични дни и др.

Допълнителните до 30% ще се дават след атестация от прекия ръководител на три месеца - през април, юли, октомври и януари.

Ако законът бъде приет в следващите дни, новите правила трябва да влязат в сила от 1 април.

На обсъждането в комисията дискусии предизвика записаното в проекта премахване на класа за прослужено време. Според финансовия министър Симеон Дянков, който присъстваше на обсъждането, с премахването на класа ще се избегне дискриминацията на младите служители. Според депутатите от левицата Мая Манолова и Янаки Стоилов класът е оценка за опита и натрупаната практика на служителя.

Мая Манолова се опита да върне дискусията на темата за раздаваните бонуси, като обясни, че с вземането на възнаграждения от участието си в директорски бордове министрите са нарушили разпоредбите на три закона. Министър Дянков, който дотогава охотно бе вземал участие в обсъждането, остави без коментар бележката на депутатката от левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?