СДС призова да спре циркът с бонусите на властта

Иска оставките на здравния и земеделския министри и пита Цветанов каква е разликата между 50 хил. и 20 млн. лв.

СДС призова да спре циркът с бонусите на властта

Ден преди Бойко Борисов да се произнесе окончателно за раздадените в правителството бонуси, СДС обявиха във вторник, че в отчетите на министерствата за изпълнение на бюджета за 2011 г. по програми има стряскащи цифри за раздадено Допълнително материално стимулиране (ДМС). Действителният размер на раздадените бонуси е много по-голям от това, което твърдят министрите и премиерът, заявиха от НИС на СДС.

Партията поиска оставките на доказалите се като "некадърни министри" Стефан Константинов и Мирослав Найденов, както и спиране на цирка с премиите на властта.

СДС призова вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов да обясни каква е разликата между 50 хиляди и 20 милиона лева.

На няколко пъти МВР шефът посочи първото число, обобщавайки размера на раздадените бонуси в силовото ведомствено през 2011, но според официалните отчети, публикувани в сайта на министерството, сумата усвоена за т. нар. допълнително материално стимулиране (ДМС) на служителите надхвърля 20 млн. лева.

От СДС смятат още, че общо в здравната система са раздадени близо 10 млн. лева бонуси, докато министър Константинов твърди, че едва преди дни разбрал за проблемните цени на лекарствата, а бившата му заместничка Гергана Павлова заяви, че му е докладвано за това още преди месеци. Колкото до ведомството на Найденов, десните са категорични, че то е изготвило неверен и нечестен финансов отчет за 2010 година до Сметната палата.

Скандалът около бонусите в администрацията бе провокиран от изказване на депутата от Синята коалиция Димо Гяуров, който изнесе данни за извънредните суми, получени от вече бившата шефка на здравната каса Нели Нешева. Впоследствие заради премии бе отстранена и шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Сагата продължи с ултиматума на премиера Бойко Борисов парите да се върнат, който първо даде срок на всичките си министри и техните заместници да сторят това до петък миналата седмица, а после даде отсрочка до сряда тази седмица. Междувременно се оказа, че повечето представители на висшата администрация са дарили или даряват своите бонуси за благотворителност.

"Този цирк да спре, министър-председателят да каже цялата истина и да не се крие зад министрите", посочват от СДС с уточнението, че прозрачното и открито управление "отдавна приключи и започна състезанието с БСП и ДПС кой лъже и краде повече".

"Борисов крие истината за раздадените пари по министерствата с популисткия призив да върнат нещо, което те отказват да признаят, че са взели", смятат още от партията. Допълват, че ако Борисов не изиска от колегите си в кабинета да оповестят цялата истина за раздаването на пари под формата на поощрения, той самият става съучастник в криенето на информация по темата.

"Връщат се някакви бонуси от някакви чиновници, без да е казана истината за това кой е взел, колко е получил, с чие разрешение и по какви правила" се казва в позицията на СДС, в която е допълнено, че според отчетите в администрацията за 2011 г. финансовото министерство е раздало 55 085 865 лева за ДМС, Министерският съвет – 4 254 430 лева, икономическото ведомство – 4 274 312 лева, МВР – 20 058 798 лева, а транспортното министерство – 2 453 426 лева.

От СДС смятат още, че методите, стила на работа и кадри на тройната коалиция "продължават да обитават кабинетите и коридорите на изпълнителната власт". "Чувството на срам в БСП и ДПС отдавна е непознато и е заменено от надменност и високомерие, довели до пълна амнезия за откраднатото по време на тяхното управление" продължава позицията на десницата.

Дянков се радва, че Борисов е стиснат

"Бонуси не съм получавал. Министрите нямат право на бонуси или по-скоро трябва да се дадат от премиера, който е доста стиснат", отговори в ефира на Нова телевизия междувременно финансовият министър Симеон Дянков на въпрос получавал ли е бонус за 2011 г.

"Това е добре за един премиер, поне за министрите си да бъде стиснат. И аз съм такъв като министър", допълни Дянков.

Точно преди 5 дни той заяви в Министерски съвет, че чиновниците във финансовото министерство са получили бонуси по 1000 лева на човек "за добре свършена работа". Според публикации в медиите пък допълнителното заплащане в МФ през 2011 г. е в размер на 233 725 лв. Бонусите били разпределени между 176 служители (малко над 1300 лв. на човек).

Дни след нареждането на премиера Бойко Борисов всички висши служители да върнат получените през 2010 и 2011 г. бонуси от финансовото министерство официално съобщиха, че зам.-министър Владислав Горанов е възстановил 18 500 лв.

"Мога да кажа, че за 2011, защото ние започнахме от 2011, вече всички министри, зам.-министри, политически кабинети са си изплатили там, и след това премиерът взе решение 2009, 2010 също – от самото начало, от първия ден, в който сме влезли на власт, всичко, което е взето... Тук не става въпрос главно за бонуси, защото министри и зам.-министри много малко от тях са вземали – някъде десетина човека, но и за други - за участие в комисии и т.н.", каза още Дянков във вторник.

Участието във фондове и комисии е начин за получаване на пари извън заплатата, каза още министърът. "Например, министър Трайков е получавал бонуси през 2009 и 2010 г. и ги е дал за благотворителност. Сергей Игнатов като председател на някои от образователните комисии е получил не бонус, а допълнителни пари. Също ги е върнал. Свилен Нейков е получил съвсем малка сума, пак за този тип комисии, също ги е върнал", отбеляза Дянков.

По думите му Цветан Цветанов и Стефан Константинов не са получавали пари извън заплатата. Финансовият министър допълни още, че продължава събирането на информация за връщането на бонуси от висши държавници и утре сутрин ще докладва на премиера каква сума е събрана в специално разкритата сметка в БНБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?