По нареждане на Борисов

Цветанов ще "уволнява" висшите чиновници с невърнати бонуси

Цветанов ще "уволнява" висшите чиновници с невърнати бонуси

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов ще предлага структурни промени в кабинета от понеделник, ако има висши държавници, които не са върнали получени през миналите две години бонуси. Това става ясно от стенограмата на Министерския съвет в сряда, публикувана в събота.

“До петък изпълнението на тази задача (пресмятането на бонусите и събирането им по сметка на финансовото министерство) възлагам на вицепремиера Дянков, а от понеделник подготовката на структурни промени в парламента, ако има неиздължил се - на вицепремиера Цветанов. В случая имате възможността с добрия Дянков да се справите до петък, в понеделник ще е лошият Цветанов”, заявява премиерът Бойко Борисов на заседанието.

За бонусите на областните и заместник-областните управители пък отговаря секретарят на Министерския съвет Росен Желязков, “ако има случайно такова нещо там”, нарежда още премиерът.

“Мисля, че тук, в този кабинет, ясно и точно казах, че длъжностните лица министър, заместник-министър началник на политически кабинет, областни управители, заместник областни управители в условията на криза няма да взимат допълнителни пари. Едни ги наричат бонуси, други - ДМС, трети - от участие в бордове и т. н. Тъй като четвъртък и петък съм на съвет, като се върна в петък, ще подпиша - от ДПС са ми пратили писмо - кои от този кабинет са взимали такива пари. В петък ви е крайният срок който е взел, повтарям, от тези длъжностни лица: министър, заместник-министър, началник на кабинет, областен управител, заместник областен управител, който не ги е върнал или дарил в сметката за болните деца, в понеделник, ако е министър, ще има структурни промени, ще внеса в парламента за смяната му, ако е заместник-министър, ще го уволня, ако е началник на политически кабинет и не е уволнен от съответния министър, ще бъде сменен министърът”, казва премиерът в началото на заседанието.

“Тъй като в петък аз ще подпиша писмо-отговор, в което ще кажа, че в този кабинет няма такива хора и всеки, който попадне под чертата, ще означава, че аз съм излъгал, което никога не може да се случи, и в понеделник ще направя необходимите промени. Мисля, че съм ясен, точен и разбран. Тези работници, образно казано, които сте взели или сте им дали по европейските програми, европейски пари, които са допринесли много – не казвам, че вие не сте допринесли, но в условията на криза бяхме поели такъв ангажимент. Разбира се, призовавам и предишния кабинет, които в пъти, пъти, пъти са взели повече от нас – казвам нас, защото всички тук сме “нас", Министерски съвет не сме си позволили това да го направим, ви давам до петък, докато се върна и подпиша този отговор, срок”, заявява пред министрите Борисов.

В края на работния ден в петък от Министерството на финансите трябваше да бявят колко пари са постъпили по банковата сметка, в която висшите държавници бяха "приканени" от премиера да върнат получените бонуси.

Съобщение за върнатите пари, размерът им и имената на служителите, внесли по сметката бонусите си, обаче не бе дадено, въпреки обещанието.

В последния момент бе решено "акцията" с връщането да бъде анализирана на следващото заседание на правителството и тогава да бъдат огласени резултатите.

Споделяне

Още по темата

Още от България