Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов събра 603 хил. лв. бонуси от своите, търси между 7 и 16 млн. от предния кабинет

Само шефът на кабинета на Нона Караджова отказа да връща пари и си отива

225 коментара
сн. БГНЕС

След като отчете, че всички висши служители, назначени с негов подпис, са върнали "до стотинка" раздените бонуси, премиерът обяви, че част от набраните 603 675.62 лева по сметката отиват за лечението на болно момче, чийто близки бяха подканени да отидат и да поискат още 7-8 милиона лв. от лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев и Ахмед Доган. В последствие бонусите на предишните набъбнаха до “10-15-16 млн. лева”. Станишев обаче отвърна, че Борисов се опитва да замаже големия скандал, тъй като само за миналата година раздадените бонуси са близо 40 млн. лева.

На правителственото заседание в сряда министър-председателят трябваше да съобщи дали всичките му подчинени са изпълнили ултиматума му и са върнали законно получените от 2009 до края на 2011 г. бонуси.

Това стана по предпочитания от Борисов начин – чрез разиграване телевизионно реалити пред камерите на медиите, пуснати в залата за правителствени заседания.

В посочения от премиера срок (първоначално до края на работния ден в петък, а след това с удължение до сряда, за да могат бонусополучателите да намерят спешно пари), единствено парламентарният секретар на Министерство на културата имал да връща 3000 лева. Към края на изказването на Борисов обаче министър Вежди Рашидов уточни, че и тази сума е преведена.

Временна забрана за висшите чиновници да вземат пари за участие в комисии

Кабинетът реши да отмени изплащането на възнаграждения на висшите чиновници за участието им в съвети, комисии, комитети и различни работни и експертни групи,. Така на министри, заместник-министри, членове на политически кабинети, областни управители и техните заместници, както и служители на държавната администрация ще бъде забранено да получават допълнителни възнаграждения в посочените случаи. Целта на мерките е да се отговори на обществените очаквания за прозрачност и ефикасност в дейността на публичния сектор, посочи в съобщение Министерският съвет.

Още


На въпрос има ли все пак служители, които не са върнали взетите бонуси и съответно са уволнени, Борисов по-късно се сети единствено за началника на кабинета на екоминистъра Нона Караджова. По-късно от ековедомството съобщиха, че Владимир Стратиев е подал оставката си и тя е приета от Караджова, но отказаха да съобщят колко пари е отказал да връща и с какъв мотив.

Списъкът с взетите и върнатите пари ще бъде публикуван от пресцентъра на правителството.

Чувството му за справедливост е възстановено

Пред журналистите Борисов заяви, че “чувството му за справедливост е възстановено”. “Политическите кабинети са дошли с кауза да служат. Нали така се казва по време на избори? Те нямат право на бонуси. Става въпрос за политическите назначения. Не говоря за редовите хора в администрацията, които се трудят и над 20 пъти са увеличили усвояемостта на еврофондовете и са докарали реални пари”, каза Борисов.

На въпрос как е възможно три години да не знае, че забраната му за взимане на допълнителни средства извън заплатата не се спазва, той отговори, че “и вашият шеф сигурно не знае какво правите 24 часа в денонощието”. “Ако съм знаел и ако бяха спазили забраната, която им я припомних преди няколко месеца, нямаше да се унижават да ходят по банките, да събират пари от приятели”, каза Борисов. По думите му забраната да се взимат пари от участие в бордове била “услужливо” изтълкувана по най-буквален начин и служителите се възползвали от останалите 40-50 законови възможности за заработване на допълнителни средства.

"Това са законно взети пари и това е първи път в историята, когато чиновници връщат пари, взети като бонуси", подчерта Бойко Борисов, който заедно със заместника си Симеон Дянков отговори на репортерски въпроси.

Финансовият министър уточни, че от висшестоящите служители на ГЕРБ е поискано допълнителното заплащане след удръжки, но някои от тях са върнали брутните суми.

Борисов използва, разбира се, случая отново да открие огън срещу предишното управление на Трайната коалиция.

“Само един пример ще ви дам за Министерство на финансите. Зам.- министър Кирил Ананиев (от кабинета Станишев – бел.ред.), който след това стана съветник на президента Георги Първанов, е взел за неговия си мандат 540 хиляди лева”, заяви Борисов.

“Утре ще имам пълната справка какво са взели предишните за своето управление от бонуси и всичко останало”, допълни премиерът и каза, че при събирането на данните за бонусите на ГЕРБ от 2009 г. досега е направена и справка за периода от 2005 до 2009 г.

“Тъй като вчера Първанов каза, че ГЕРБ вече сме нямали право да бъдем морален съдник. Виждате, че когато при нас има недоразумение или някой от министрите, или заместниците му не е разбрал точно какво съм му казал като указание, не знам в историята дали има случай чиновници – законно взети пари (тъй като по закон те имат право да ги вземат и това са закони, направени от предишните правителства), са върнали такива суми в бюджета и в тази целева сметка”, подчерта премиерът.

"Призовавам в тази сметка да бъде преведен хонорарът на Доган"

“Призовавам в тази сметка да бъде преведен хонорарът на Ахмед Доган. И цинизмът, с който Лютви Местан ме запита – какво ще ги направим (чиновниците – бел.ред.), ето какво ги направихме – половината ги уволнихме, другите си ги върнаха парите. Да видим те какво ще направят сега. Призовавам Станишев – всичките негови зам.-министри, министри, парите, които са взели от бордовете, през своите години на управление, защото им напомням и давам пример, че в Исландия бившият премиер за това, че е скрил информация за кризата, го разследва прокурор”, продължи изказването си Борисов.

Има записи как Сергей Станишев обяснява, че в България няма криза, припомни премиерът. “С една дума – те са си раздавали бонуси, вземали са маса пари, виждате какви суми, произвеждали са милионери, защото над половин милион е взел само един зам.-министър, да бъдат така любезни в тази сметка да си преведат парите и тогава могат да ни задават въпроси на нас”, каза Борисов и благодари на министрите.

Доган не се трогна: Не съм взимал бонус, а хонорар

Лидерът на ДПС Ахмед Доган, който по време на тези излияния беше в отсрещната сграда на среща с президента Росен Плевнелиев и дори реши да се изкаже за нея, бе питан от репортерите ще се вслуша ли в призива на премиера да върне прочутия си консултантски хонорар от 1 млн. евро, платен му от частна фирма.

"Аз не съм бил министър и не съм взимал бонус, хонорарът не е бонус", заяви Доган.

Той коментира ситуацията така: "В условия на бедност или обедняване, на криза, всеки проблем може да се превърне в гръмоотвод с оглед на търсене на виновници, нови дяволи, сатанизиране."

"Всяка власт дефинитивно трябва да стимулира своите служители...Допълнителното материално стимулиране е принцип на всяка власт и който не го вижда това, значи нито разбира от пазарна икономика, или си представя властта в някакви утопични виртуални светове, които нямат нищо общо с реалния живот", заяви Доган.

Той посочи, че ако държавният служител няма реално стимулиране, той не може да представлява държавата и държавния интерес. Задължително трябва да има стимулиране, но и правила за това, обобщи Доган.

"Всяка държава, всеки режим, всяка политическа власт трябва да има инструмент за стимулиране – това не е грях, въпросът обаче е в правилата", заяви лидерът на ДПС.

Той подчерта, че от там ще се намерят решенията за това дали бонуси се дават за купуване на политическа моралност или за извършване на работа.

"Ние не сме против бонусите и против допълнителното материално стимулиране, но по ясни правила, те да не служат за партийна, а за държавна политика. Ние не казваме, че предишното правителството не е давало бонуси, но от това не е правило политика. В последния мандат бюджетните излишъци бяха космически, но това не бяха бонуси. Сега ситуацията е друга и раздаването на бонуси има съвсем друг ефект. Преди, ако проблемът е бил защо бонусите не са били достатъчно високи, сега е – защо изобщо ги има", каза още Доган.

Станишев: При мен имаше бонуси за всички хора

Премиерът се опитва да замаже големия скандал, защото това далеч не са всички раздадени бонуси, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

"По груби сметки, само за миналата година са 40 млн. лева приблизително. По време на моето управление се радваха бонуси действително на всички хора. Най-големият бонус взеха пенсионерите - около 1 млрд. лева. И тях ли иска да прибере премиерът? Аз бих му препоръчал той и неговото правителство да върнат потрошените 5 млрд. лева от фискалния резерв, да ги възстановят, за да има средства за увеличаване на доходите на българите, които мизерстват. Да върнат държавния дълг на това ниво, което им го оставихме", заяви Станишев.

Ще има указания на министрите, "за да не се унижаваме по този начин"

Премиерът ще даде указания на министрите какво не трябва да правят, докато влязат в сила новите регламенти за заплащане в държавната администрация, “за да не се унижаваме по този начин да се връщат пари”. Нареждането на премиера бе разтълкувано в последствие от министър Дянков – с промени в Закона за държавния служител ще отпадне възможността чиновниците да получават допълнително заплащане за участие в съвети, комисии, работни или експертни групи. На членовете на политическите кабинети се забранява да получават бонуси дори и да са позволени по закон до влизане в сила на новите регламенти.

Борисов съобщи още, че част от събраните над 600 хил. лева ще отидат за лечение на 18-годишният Йордан Стоев, който е болен от левкемия. Преди изявлението си за медиите премиерът се срещна с близките на Стоев, който набират средства за лечение на момчето в чужбина. Преди ден от НЗОК съобщиха, че ще осигурят 94 520 евро за лечението на младежа, но те са достатъчни само за предварителната подготовка за сложната трансплантация. Министерство на здравеопазването може да даде списък с деца, които имат нужда от лечение, но средствата не достигат, каза още премиера.

От Доган, Първанов и Станишев може да съберете между 7 и 16 млн. лв.

Борисов се обърна към близките на Йордан Стоев с думите: “От тука – при Доган. Милионите от хонорарите, при Първанов от неговите съветници, които с толкова пари са били. Защото има там и друг – Чавдар Георгиев, и той е със стотици хиляди и други. При Станишев – за други деца, болни. Ще ви кажа горе-долу какви пари може да съберете, ако сте активни – не по-малко от 7 - 8 милиона. Те са много повече, но ако тези политически партии постъпят както партия ГЕРБ, поне 7 - 8 милиона, а ние ще ви помогнем, защото сме ги извадили от 2005 година”, каза премиерът.

В изявлението му пред журналистите няколко часа по-късно Борисов каза, че ако се съберат бонусите, раздадени по време на предишното правителство, сумата ще достигне “10-15-16 милиона лева”. Вътрешното министерство е имало кабинет от 30 души, сега са 5, каза премиерът. “На 25 чантаджии, както вие ги наричате, с години са плащани заплати и бонуси”, каза премиерът.

Борисов заяви, че ако предишните управляващи искат да са толкова морални, колкото настоящото правителство, “да бъдат любезни да си преведат парите и да кажат за кои деца ще отидат”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

225 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #225

  ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗА АЙДУЦИТЕ НА МАДРИДСКИЯ МОШЕНИК !!! И ТАМ СПИСЪКЪТ Е МНОООООООГО ГОЛЯМ ВЪПРЕКИ, ЧЕ РАЗЛИКА МЕЖДУ НДСВ, ДПС, БСП, ГЕРБ И АТАКА НЯМА, НЯМА, НЯМА - ТОВА СИ Е ПРОСТО БКП !!!

 2. Анонимен
  #224

  Борисов явно има артистичен талант.Не е ли крайно време българският народ да го изпрати да играе например в Сатирата,където ролята на глупака ще му отива много.

 3. Анонимен
  #223

  Трябва за великден да даде БОНУСИ на пенсионерите.Че с тия високи цени на яйцата те трябва да се напъват да снасят.

 4. Анонимен
  #222

  Хилъри Клинтън: България е транзитна страна за хероин
  Държавният департамент на САЩ постави страната ни сред водещите в международния пазар на дрога
  8 март 2012, Вашингтон, САЩ
  България е транзитна страна за хероин и производител на синтетични наркотици, се казва в доклад на Външното министерство на САЩ. Страната ни не е преборила корупцията и е част от балканските маршрути за транзит на хероин, което я прави уязвима за международни организации, транспортиращи наркотици за ЕС, казва доклад на ведомството,

 5. Анонимен
  #221

  НАГЪЛ и ПРОСТ ТИП

 6. Анонимен
  #220

  Има записи как Сергей Станишев обяснява, че в България няма криза, припомни премиерът.А кой ще извади неговите записи-сутринта говори едно, на обяд втро, вечерта -трето.Самият Борисов каза, че парите ще се върнат доброволно.После излезе, че има ултиматум.Ще се намери ли един смел журналист да му извади всички небивалици, които е говорил вече трета година?

 7. Анонимен
  #219

  Борисов може да търси парите от Цветелинка и от герберските юнаци. На Доган хонорара няма законно основание да вземе, но както се е засилил да вземе хонорарчето на Цв.Цв. за онези много тайни консултации.

 8. Анонимен
  #218

  А Борисов кога ще върне парит, получени от договорите на неговата фирма Ипон, поради т.н. "търговия с влияние", което той има като министър-предсдедател. Тук става въпрос за много милиони от превилигировано високи цени на договорите.

 9. Анонимен
  #217

  Всички Станишеви министри, а сега депутати, са за затвора, не заради тлъстите бонуси, които са взимали, а за безбройните престъпления, които са вършели като министри, в резултат на което България изгуби милиарди лева.Прочухме се като държава, в която корупцията се толерира от най-високо място.Статишев не искаше да уволнява корумпираните си министри, да ги "дава на вълците", откровено ги защитаваше.Ето защо този наглец няма моралното право да говори за бонуси, за корупции и за кражби.Да си кротува и да е доволен,че Бойко не изпълни предизборните си обещания да потърси сметка на крадците от Станишевия кабинат.

 10. Анонимен
  #216

  Вучката: Станишев, наглец!ОК!Това да извадиш едно нещастно болно момче за да си направиш най-гнусния PR показван някога, някъде!Да гледаш поредното интервю-монолог в който поредният"журналист"играе ролята на чашата вода на банката. Да ти казва не наглеца бойко, че Мишо бирата бил от тях/лошите комунисти/. Да четеш форум от непримирими антикомунисти вървящи след вожда подчинил всички медии. Не е така ли?Някои да кани някъде Сашо Диков, Велизар Енчев, Коритаров?Не, пък и защо-какво им е Цв. Лизова,...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.