Борисов: В случая с бонусите действах като абсолютен популист

Честит 8 март на всички жени, а също и на мъже, които празнуват

Борисов: В случая с бонусите действах като абсолютен популист

Премиерът Бойко Борисов окачестви като "абсолютен популизъм" нареждането си към министри, зам.-министри, членовете на политическите кабинети, областните управители и техните заместници да върнат законно получените от тях бонуси за последните две години и половина.

"В България се шири популизъм относно бонусите. Ние още като посткомунистическа държава разсъждаваме, като комунисти. В случая и аз. Защото при тези ниски заплати, които вземат, а огромната отговорност, която носят, това е популизъм", заяви премиерът в четвъртък пред Нова телевизия.

Преди ден той съобщи, че до крайния срок – сряда, в специално разкритата за целта сметка са постъпили над 600 хил. лева и че всички, които са получили пари извън заплатата, са ги върнали "до стотинка".

Началникът на кабинета на екоминистъра Нона Караджова Владимир Стратиев се оказа единственият уволнен поради това, че не е изпълнил популисткия ултиматум на Борисов.

Един премиер или един министър, когато отива в чужбина, има по 20 или 30 евро на ден. Това е жив популизъм. Всеки, който е бил в Брюксел, знае, че, ако влезеш да изядеш една баница с едно кафе, няма да ти стигнат за него. Но това се е приело от 22 години”, изясни мотивите си Борисов.

Всичко това, което са правили през тези години, фактически моите министри, няколко, и зам.-министри, които... изшикалкавиха е точната дума, точно ползваха тезата на Ахмед Доган вчера. Защото аз им казах – няма да взимате пари от бордове, това го обещахме на хората, и те не са взимали от бордове. Само че се оказа, че има 52 термина, по които... защото има 52 закона, можеш да оправдаеш взети пари. И вие видяхте наглостта на Ахмед Доган вчера да излезе и да каже на вашите колеги "ама хонорарът не е бонус", продължи премиерът.

ГЕРБ “дойде като различна партия”, каза той. Борисов предупредил подчинените си - “пари няма да изкарате през този мандат и няма да получавате различни от заплатите”. На въпрос как се намират читави кадри, които да работят за 1000 лева, Борисов обясни, че хората в управлението могат да си направят своята автобиография такава, че след като минат 4 или 8 години, да получават месечни заплати от 40-50 хиляди лева - “както сега много бивши политици, да не им казвам имената”.

Вече от следващия мандат се надявам да увеличим заплатата и на президент, и на премиер, и на министри, за да не се налага да правят такива трикове. Защото това което, повтарям, и Доган, и Станишев във вчерашния ден говорят, това са трикове”, каза още премиерът.

По повод обвинението на Сергей Станишев, че ГЕРБ прикриват голямото раздаване, Борисов заяви: "Наглец, голям наглец. Ние сме платили високите пенсии". Тези 120 милиона лева, за които Сергей Станишев говори, са дадени на хората, които работят в администрацията – на средно и ниско ниво. Станишев не е глупав, той се прави, че не разбира въпроса.

Парите на данъкоплатеца трябва да се стискат

По повод изказването на Симеон Дянков от преди два дни, че “премиерът е доста стиснат”, Борисов каза, че финансовият министър се е научил да прехвърля отговорността. “Понеже първо министрите се оправдаваха с него, като не си свърши някой работата, и най-лесно е пред съсловието, за което отговаряш, да кажеш "ами, Дянков не дава пари". Само че той се научи и започна "Борисов не дава пари" и така”, каза премиерът.

Уточни обаче, да си стиснат като премиер е комплимент и за него, защото “парите на данъкоплатеца трябва да се стискат здраво и да се внимава как се харчат”.

Премиерът честити празника на всички жени и...мъже

Премиерът честити празника на всички жени и “мъже, които празнуват, също”. На въпрос на водещия има ли мъже, които празнуват 8 март, Борисов отговори: “Кой как се разпознава, да си празнува също така”.

Действително българската жена е в много неравностойно положение с българския мъж. Тя и работи, и гледа деца, и върти къщата, и пазарува, и като направи по-добра кариера, се чувства виновна пред този вкъщи, където мрънка, че е неоценен”, каза още Борисов по повод празника на жената.

Министри - толкова много жени имаме, толкова много заместник-министри жени”, продължи Борисов. По думите му един от най-добрите еврокомисари – Кристалина Гергиева е излъчена от “нашата партия”. Жена е председател на Народното събрание за първи път в историята, Йорданка Фандъкова е първата жена – кмет на столицата “и много, много други жени, които са в управлението”, изтъкна премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България