Членове на Гражданския съвет на РБ издигнаха Радан Кънев за лидер

Радан Кънев

Петнадесет от членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок обявиха в сряда, че подкрепят председателя на ДСБ Радан Кънев за лидер на дясноцентристката коалиция.

В понеделник Кънев подаде оставка като говорител на реформаторите в израз на несъгласие със задкулисните разговори, водени от негови колеги от блока с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Актът на Кънев възкреси веднага разговора за нуждата от лидер на Реформаторския блок.

В тази ситуация подкрепата на значителна част от членовете на Гражданския съвет за Радан Кънев трудно ще бъде заобиколена. В съвета членуват 39 души, но политическата квота в него е от 15 члена – по трима представители от партия.

Представителите на гражданския сектор са 24 души, а именно 15 от тях обявиха подкрепата си за лидера на ДСБ. Това са проф. Нели Огнянова, проф. Тодор Танев, Стоян Радев, Юлиана Николова, Виктор Лилов, Гроздан Караджов, Димитър Бечев, Петър Славов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Иван Иванов, Гергана Николова, Даниела Таринска, Зора Генчева и Ралица Ковачева. Те настояват председателят да бъде избран възможно най-скоро.


Едновременно с това Гражданският съвет към блока излезе в сряда с официален призив за заздравяване на коалицията преди изборите и като мярка в тази посока бе посочена избор на лидер на реформаторите. Втората стъпка, според Гражданския съвет, е да се свика в началото на септември общ конгрес на партиите в блока, за да продължи консолидацията и разширението на политическата формация.

"Изборът на председател на Реформаторския блок е добър ход, за да може проектът да стане по-сигурен и по-дългосрочен. Това бих предложил аз, говоря от собствено име. Аз бих предложил Радан Кънев със следните аргументи - на първо място, той се наложи медийно. Много трудно би било тепърва някой друг да бъде налаган до изборите. На второ място, чисто ценностно на мен ми допада този човек, имаме съвпадения в голяма част от идеите и нещата, за които се борим. Един такъв избор за мен е логичен. Това не означава, че няма много други качествени хора в Реформаторския блок”, коментира Мартин Димитров, цитиран от Дарик.

В понеделник Радан Кънев отправи много остра критика към част от своите партньори в блока и наред с това и към целия политически живот в страната. Той заяви, че партиите се държат така сякаш резултатът от изборите е ясни и всички се борят "за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт”.

А във Фейсбук известният юрист и преподавател по право в Софийския университет Кристиан Таков, чието име нашумя в публичното пространство покрай студентските протести миналата година, написа във Фейсбук за позицията на Радан Кънев следната коментарна бележка:

Радан ми е симпатичен.
Защото не се побоя, да назове истинските имена на нещата.
Защото заяви, че принципите трябва да определят договорките, а не договорките да обезсмислят принципите.
Защото предпочита стегнатото пред насипното състояние на РБ.

Аз бих говорил и в по-прав текст от него. Но аз не съм политик и не съм на неговото дередже. Затова не смея дя съдя.
Аз бих късал пъпни и други върви с още по-наточено острие. Но не съм на неговото място. Затова не мрънкам, че той не го прави.
Аз бих заявил предварителни коалиционни рамки с ГЕРБ, вместо да отричам възможността за коалиция с тях. Но не съм в обувките на Радан. Затова не изригвам възмущение всеки път, когато нещо не ми пасне напълно.
Който е безгрешен, пръв да хвърли камък.

И ми писна от интелектуалстващи десни избиратели, на които бахарът им е в повече, сминдухът им е малко и все им е на езика "ама мама как го правеше". Мама я няма. Алтернативата е измършавяване. Не отслабване.

А за аргумента "не му е сега времето" - преди да сме тръгнали на сватба (избори), може би е добре да привършим домашния скандал. Колкото и да не му е времето. И колкото и отдавна да му е било. Щото иначе ще го продължим по време на венчавката.

И да спрем да търсим идеални хора. Както се казва - и аз, дето съм аз, и аз не съм идеален.

Споделяне

Още по темата

Още от България