Да се запази прекият избор на районни кметове и да им се разширят правата

Да се запази прекият избор на районни кметове и да им се разширят правата
Освен, че трябва да се запази прекият избор на районни кметове, е нужно и да им се увеличат правомощията. Това заяви народният представител Екатерина Михайлова (ДСБ) във вторник по време на дискусия за проекта на Изборен кодекс, внесен преди две седмици от ГЕРБ с подкрепата на "Атака“. Проектът предвижда да отпадне прекия избор на районните кметове и те да бъдат назначавани от общинския съвет.

Преди ден други представители на Синята коалиция разкритикуваха проекта, като заявиха, че той запазва "статуквото“ и че не решава основни проблеми – купуването на гласове, въвеждането на електронното гласуване, вотът зад граница и пр.

Дискусията във вторник беше организирана от районния кмет на "Лозенец" Прошко Прошков и в нея участваха още девет районни кметове от ГЕРБ, ДСБ, СДС, както и депутатът от ЕП Светослав Малинов.

Според Михайлова изборите следващата есен – местни и президентски, ще са "сложни", но това не трябва да е причина да не се правят избори за районни кметове. Такива има в София, Варна и Пловдив.

По думите ѝ, за да се върви към децентрализация на управлението, трябва да се мисли и за избираемост на областните управители, но това не може да стане сега при тези местни избори.

Предложението на ГЕРБ отнема правото на над 2 милиона български граждани да бъдат управлявани демократично. Така предложеният Изборен кодекс определя големите райони да бъдат управлявани от чиновници, които не познават проблемите, предизвикателствата и предимствата на конкретния район, заяви Прошко Прошков.

Той посочи, че премахването на принципа на избираемост на районните кметове крие опасност да бъде подменен вотът на големи общности от хора. Освен това ще доведе до там, че "маргинални партии с 1-2 общински съветници в някои моменти ще водят пазарлъци за определен район, за да се стигне до одобряването на предложените за районни кметове".

Прошков каза още, че новите правила за избор на районните кметове, както и редуцирането на броя на общинските съветници с 20 процента, водят до политика в пълен разрез с Европейската харта за местно самоуправление, която България е подписала.

Кметът на район "Слатина" Антоанета Апостолова от ГЕРБ защити предложените от партията ѝ промени, като посочи, че, когато стане въпрос за голям брой райони, трябва да се избират голям брой районни кметове, което само по себе си означава да се проведат също толкова много предизборни кампании. В условия на криза обаче били нужни икономии.

Апостолова изтъкна също, че ако районният кмет е назначен от кмета на общината, ще има по-големи гаранции за единната политика, която ще се води, а това е изключително важно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?