Данъчни засякоха огромни злоупотреби във ВиК–София

Ревизия на столичната данъчна дирекция в Националната агенция по приходите (НАП) показа огромни нарушения в софийското дружество “ВиК”. Ревизионният акт, който е постъпил в стопанската комисия към Столична община, сочи, че поради пропуснато деноминиране на активи през 2000 г. към настоящия момент дружеството има милиони левове данъчни задължения към държавата.

Поради погрешно осчетоводяване, активи на водния оператор са били заведени на стойност 1000 пъти над тяхната реална цена.

“По приблизителни изчисления сумата, която се дължи за данъци, е около 2-3 милиона лева. Аз вече съм казал на настоящия изпълнителен директор на ВиК-София Калин Стануков да обжалва ревизионния акт”, съобщи за Mediapool шефът на общинската комисия Пламен Илиев.

По думите му неправилното остойностяване на активите влече след себе си по-големи данъци за дружеството. Той не изключи възможността и за умишлена злоупотреба, тъй като при по-голяма стойност на активите се получава и по-голяма сума за тяхната амортизация, с която вероятно са извършвани злоупотреби.

Така реалната загуба за общинското дружество, което и без това е в окаяно финансово състояние, може и да нарасне.

По това време на извършените нарушения пряка отговорност за дейността на ВиК-София носят неговият изпълнителен директор Николай Беров и кметът на София Стефан Софиянски.

Пред Mediapool общинският съветник от БСП и зам.-председател на комисията по инженерна инфраструктура Данаил Кирилов съобщи, че знае за този проблем, но все още не е виждал подробен доклад.

Според него този проблем може да накара концесионера “Софийска вода” да поиска по-големи счетоводни отчисления от печалбата на дружеството, ощетявайки Столична община. Очаква се в четвъртък въпросът да бъде поставен и на заседанието на комисията по инженерна инфраструктура.   

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?