Държавата дава 13 млн. лв. за земи за "Натура 2000" край Калиакра

Държавата дава 13 млн. лв. за земи за "Натура 2000" край Калиакра

Екоминистерството е намерило резерви за финансиране по оперативната програма "Околна среда" (ОПОС), с което да изкупи частни земи, попадащи в защитената зона "Калиакра" по "Натура 2000" и така да положи повече грижи за биологичното разнообразие. 13 млн. лв. ще бъдат предоставени на варненската екоинспекция, за да се извършва покупка и отчуждаване на земи, включително компенсации за правото на строеж. Това съобщиха от екоминистерството в петък след седмичната среща с неправителствени организации, които са повдигнали този въпрос предишния път.

По една от мерките на ОПОС 2014-2020 г. бяха предвидени средства за подобряване на степните природни местообитания, но те бяха прехвърлени от правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов за финансиране на мерките срещу Covid-19. Сега обаче ведомството е преструктурирало някои разходи и е осигурило въпросните 13 млн. лв. От думите на зам.-министъра на околната среда и водите Ренета Колева става ясно, че средствата са за опазване на понто-сарматските степи и тази процедура е в съответствие в решението на Съда на ЕС срещу България.

През януари 2016 г. Съдът на Европейския съюз осъди България заради неспазване на екологичните изисквания при изграждането на редица вятърни паркове и голф игрища в защитената зона "Калиакра". Глоба не бе наложена, но ЕК обяви, че ще следи изкъсо какви мерки се предприемат за осигуряване на защитата на биоразнообразието в региона и ако не е удовлетворена от тях, може да заведе ново дело, което вече ще предвижда глоби.

Последваха дискусии с екозащитниците, протести на местните и спорове за разширяване на защитата в района край Калиакра, който попада на пътя на миграцията на птиците и има много от защитените потно-сарматски степи, намиращи се в частни имоти. Стана ясно още, че голяма част от тези защитени от екозаконодателството степи са разорани. Тогавашният екоминистър Нено Димов издаде заповед за забрана за строежи и ползване на земите, която обхвана 7600 дка в общините Балчик, Каварна и Шабла от общо над 480 хил. дка защитена територия.

Според изнесени тогава данни от Българското дружество за защита на птиците едва 20 процента от понто-сарматските са държавна собственост, 25% са на частни лица и фирми, а 55 процента – на общините.

Макар сега от екоминистерството да съобщават, че тези 13 млн. лв. са за отчуждаване на земи в "Натура 2000", общинският съветник на София и природозащитник Тома Белев коментира пред Mediapool, че не може да става и дума за принудително отчуждаване и насилствено отнемане на земите на хората в този район.

От съобщението на екоминистерството не става ясно как ще е организирано изкупуването. Според Белев единственият справедлив начин е да се обяви процедура, подобна на тези за изкупуването на частни гори от държавата. В нея желаещите да продадат имота си заявяват това и посочват цената, която искат за него. След това комисия да оцени офертите, да ги класира според най-ниските цени и според определения финансов ресурс да сключи сделки, предлага Белев. Той коментира, че е нормално за терени в урбанизираните територии да се искат по-високи цени, но цените на земеделските земи в понто-сарматските степи ще са далеч по-ниски.

Ренета Колева коментира, че купените в процедурата частни имоти ще се актуват като публична държавна собственост. Така ще се ограничат заплахите върху местообитанията от различни дейности на собственици и на ползватели на земи в защитени зони в мрежата "Натура 2000", посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес