Държавата смята да си иска парите за неудачното туристическо лого

Филмът на ББС за Слънчев бряг излага британските младежи, не България, смята Бранимир Ботев

Държавата смята да си иска парите за неудачното туристическо лого

Министерството на икономиката и енергетиката проучва правните възможности да си върне платените пари за изработката на неудачното туристическо лого, което срещна неодобрението на обществеността и художествени творци и бе върнато за преработка на фирмата изпълнител на проекта. Това съобщи в четвъртък зам.-министърът на туризма Бранимир Ботев по време на шестия Черноморски туристически форум във Варна.

Въпросът с националния туристически бранд все още не е изчерпан от гледна точка на държавата, допълни Ботев. По думите му конкурсът за създаването на логото е бил "много интересен". Той каза, че ще направи всичко необходимо, за да получи пълна информация от фирмата, спечелила конкурса.

Това е "Обединение за бранд България", което спечели поръчка от 1.6 млн. лв. по оперативната програма "Регионално развитие" за разработката на бранда, част от който е и логото. То бе определено от представители на графичния дизайн като кичозно, последствено и некомпетентно, в обществото стана популярно като "яйца на очи", а накрая се оказа и, че има голямо сходство с туристическото лого на Киргизстан. За разлика от България обаче средноазиатската страна е платила на 19-годишния автор на логото сума, равняваща се на 1100 лева.

Така през февруари 2013 г. бе взето решение българското туристическо лого да се върне за преработка на авторите му. Те от своя страна по-късно обявиха, че чакат съгласуване на бъдещата визия на бранда с новото ръководство на туристическия ресор, който обаче известно време беше на автопилот заради намеренията на правителството да има отделна агенция за бранша, но накрая се реши отрасълът да остане в икономическото министерство.

Бранимир Ботев коментира още, че излъченият в понеделник по ББС филм "Пиячка, обиколки по баровете и България", не излага страната ни, а английските туристи. В България пристигат гости от над 40 държави и с никои от останалите няма подобни проблеми, посочи той.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин пък коментира, че британските младежи са около 5 на сто от всички летовници и само с тях има такива проблеми. Той уточни, че ще се търсят варианти за спиране на проблемите с гостите от Острова. По думите му добре би било например в туристическите ни комплекси да няма свободна продажба на алкохол в супермаркетите.

Посетилите до момента България туристи са нараснали с 5.8 на сто в сравнение с 2012 г., отчете Бранимир Ботев. По думите му най-сериозно увеличение има при гостите от Турция. В сравнение с миналата година те са с 60 на сто повече. При посещенията от Русия пък има ръст от около 15.8 на сто, заради което и ще се се възстановяват закрити консулски служби в Русия или ще се създават нови такива, за да може максимално бързо да се обработват документите за издаване на визи, посочи Ботев. По думите му предвижда се и да бъде намалена дейността на посредническите фирми, които усложняват и оскъпяват този процес.

"Ще бъде засилен и институтът на почетните консули, които имат възможност оперативно да извършват тази дейност. Подготвя се пакет от много сериозни законодателни промени, свързани с инвестиционното присъствие на граждани от Русия и ОНД, страните извън Европейския съюз, така че при съответна инвестиция в България, те да придобиват облекчен статут в Шенгенското пространство и многократна виза”, каза още зам.-министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес