СБХ: Новото лого на България е некомпетентно и посредствено

Авторите защитиха бранда с проучвания и мнения на чужди експерти

Новото туристическо лого

Съюзът на българските художници (СБХ) обяви, че не одобрява новото туристическо лого на България. Председателят на организацията Любен Генов изпрати отворено писмо до медиите, президента Росен Плевнелиев и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. В писмото се изразява недоволство, че в СБХ не е постъпила информация за провеждане на конкурс за създаването на логото, при положение, че "едни от най-добрите художници специалисти в сферата на графичния дизайн в България почти без изключение са членове именно на СБХ".

 

Логото, представено от зам.-министър Иво Маринов преди няколко седмици, бе посрещнато в публичното пространство с недоумение, подигравки и вдъхнови десетки пародийни интерпретации.

 

В СБХ са получени отзиви от секциите "Графичен дизайн", "Рекламен дизайн" и "Дизайн", в които е изразено отрицателното отношение на професионалната художествена общност към новия знак на България.

 

"Представените компоненти в семиотичен, композиционен, пластичен, цветови и идеен план не подпомагат високоотговорната и представителна функция, която графиката трябва да излъчва. Към съществените недостатъци причисляваме и типографското решение, неотговарящо на ценностите в българската кирилица. Разработените допълнителни подварианти на логото не спомагат за ясна, характерна и запомняща се българска визия, а напротив - затвърждават неговото посредствено излъчване", смятат експертите.

 

От съюза посочват, че налагането на новото туристическо лого е в ущърб на националната графична идентичност, както и на културните, естетическите и академичните норми и ценности, завещани от традицията на българската приложна графика и дизайн.

 

"В логото са вградени множество образи- вода (може би море), слънце (прилича на кайсия, запетайка...), листо, роза (напомняща много на едно партийно лого), чадър-детелина, планина, капка, пясък...Принципът на този подход предполага въпросът защо не са сложени реки, минерални извори и т.н.

 

 

Самият графичен подход е доста посредствен. Изображенията не носят характерен (запомнящ се) образ. Силуетът е объркан и неясен. При намаление или отдалечаване всичко се слива в нечетима визуална каша.

 

Всички елементи в логото са характерни поне за половината туристически държави в света. За съжаление могат да се намерят множество подобни лога за други държави, автобусни фирми, хотели и др. В този смисъл логото не носи директна асоциация за България - не изпълнява предназначението си.

 

Такова количество цветове са допустими в едно лого при определени обстоятелства. Но в случая те са неясни и някои са доста близки като стойност.

 

Шрифтът е претенциозен и тромав. Той подсилва бъбривостта на знака и цялото лого става още по-неясно и натоварващо. В заключение, това лого може да се определи като некомпетентно и посредствено, според СБХ.

 

В отговор авторите на визуалната концепция на логото от “Публисис“ АД заявиха, че логото е избрано след тестването му в 12 страни - България, Русия, Украйна, Чехия, Швеция, Великобритания, Германия, Румъния, Сърбия, Турция, Гърция и Китай. “В голяма част от пазарите степента на одобрение и харесване на концепцията е над 70%. Една от посоките на направените тестове бе да се сравни предпочитаното лого с утвърдени туристически лога - на Турция, Франция и Испания. На въпроса "Кои лога харесвате най-много?“ при проведените тестове българските туристи класират предложеното лого на първо място с 55.8%, следвано от логото на Турция (48%) и Франция (49%). Сред чужденците приемането на логото е още по-силно изразено и то се класира на първо място от средно 62% от чуждестранните туристи, посетили страната ни и от средно 54% от тези, които все още не са го направили. На второ място е класирано логото на Турция, предпочитано от 35-37% от чуждестранните туристи“, съобщиха от компанията.

 

“Според направените тестове, избраното лого в най-голяма степен носи идеята за откритие и споделяне, заложена в новата бранд стратегия на България. Логото е в хармония с емоционалния фокус на бранда (радост от споделеното откритие), създава добро настроение и положителни очаквания към страната сред потенциалните туристи. То предизвиква спонтанни асоциации с туризъм, пътешествия и приятна ваканция, което допълва общото позитивно усещане на потенциалните туристи“, уверяват авторите.

 

“При представянето на новата бранд стратегия на България бяха потърсени мнения на едни от най-известните и утвърдени експерти в сферата на туризма и брандинга от чужбина“, посочват още от “Публисис“.

 

От компанията цитират е мнението на Густаво Конишер, създал брандовете Перу, Аржентински авиолинии, Чилийски вина, който казва, че е извършена задълбочена работа и типографията е едно от най-интересните неща в дизайна. Цитирани са и мненията на други чужди експерти по брандирането, които се изказват ласкаво за логото.

 

Изработването на новите бранд и лого и проучването как се приема от чужденците струва на държавата 1.65 млн. лв. Чрез "ребрандирането" на България правителството очаква ръст на туризма с 25% за пет години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес