ДБГ напусна Реформаторския блок

Димитър Делчев

Партия "Движение България за гражданите" (ДБГ) взе решение да не бъде част от коалицията Реформаторски блок (РБ). Това обяви председателят Димитър Делчев в събота след проведен Национален съвет на партията. Като причина за напускането на Блока бе изтъкнат мотивът, че част от партиите в РБ не желаят с действия да бъдат опозиция на прокорупционното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Решението бе взето само два днш, след като бе създадено обединението "Демократична България", в което влизат "Да, България", ДСБ и "Зелените"

На въпрос за евентуални разговори с Демократична България, Делчев припомни: "Ние имаме отдавна изразена позиция и се гордеем с нея. Тя е нашето усилие да отхвърляме корупционния модел на управление на ГЕРБ. Това не изключва разговори с партии, които споделят голямата цел - промяна в модела на управление".

След решението на ДБГ в Реформаторския блок остават единствено СДС, БНД на доц. Борислав Великов и бившия здравен министър Петър Москов.

На 10 март ДБГ реши, че замразява членството си в Реформаторския блок, тъй като не вижда достатъчна опозиционност в действията на коалицията. От партията, основана от Меглена Кунева, настояха тогава за незабавни действия от страна на РБ за падане на кабинета "Борисов 3".

Още по темата
Още от България