ДБГ напусна Реформаторския блок

Димитър Делчев

Партия "Движение България за гражданите" (ДБГ) взе решение да не бъде част от коалицията Реформаторски блок (РБ). Това обяви председателят Димитър Делчев в събота след проведен Национален съвет на партията. Като причина за напускането на Блока бе изтъкнат мотивът, че част от партиите в РБ не желаят с действия да бъдат опозиция на прокорупционното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Решението бе взето само два днш, след като бе създадено обединението "Демократична България", в което влизат "Да, България", ДСБ и "Зелените"

На въпрос за евентуални разговори с Демократична България, Делчев припомни: "Ние имаме отдавна изразена позиция и се гордеем с нея. Тя е нашето усилие да отхвърляме корупционния модел на управление на ГЕРБ. Това не изключва разговори с партии, които споделят голямата цел - промяна в модела на управление".

След решението на ДБГ в Реформаторския блок остават единствено СДС, БНД на доц. Борислав Великов и бившия здравен министър Петър Москов.

На 10 март ДБГ реши, че замразява членството си в Реформаторския блок, тъй като не вижда достатъчна опозиционност в действията на коалицията. От партията, основана от Меглена Кунева, настояха тогава за незабавни действия от страна на РБ за падане на кабинета "Борисов 3".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?