Заради отвод на съдия Красимира Медарова

Делото срещу Николов и Стойков започва отначало

Причина станаха съмненията, че шефът на ЦИК е поела ангажимент за осъдителни присъди

Делото срещу Николов и Стойков започва отначало

Делото за пране на 7 млн. евро, източени от програма САПАРД, срещу близките до левицата бизнесмени Марио Николов и Людмил Стойков, което се гледа от Софийския апелативен съд (САС), ще трябва да започне отначало, след като в понеделник съставът, председателстван от Калин Калпакчиев прецени, че трябва да направи отвод на съдията-докладчик Красимира Медарова.

Причина за това станаха исканията на защитата, мотивирани от слуховете, че настоящият шеф на Централната избирателна комисия (ЦИК) е поела ангажимент към управляващите да постанови осъдителни присъди.

Това стана ясно по време на миналото заседание по делото, когато защитата на един от другите подсъдими – Валентин Ангелов, разказа, че адвокат Румен Еленски е отказал да поеме казуса, тъй като разбрал за предрешения изход на делото. За ангажимента, поет от Медарова Еленски разбрал от нейния съпруг, който му бил клиент.

Въпреки че доказателства в подкрепа на слуховете срещу Медарова така и не намериха потвърждение в никакви конкретни данни и дори адвокат Еленски се отрече от думите си, съдия Калпакчиев се аргументира, че отстраняването ѝ от делото е в полза на доверието на обществото към съда.

"Съдът трябва не само да бъде обективен и безпристрастен, но и да изглежда такъв за гражданите", записаха в определението си магистратите. Това е третият член на състава, който бива отведен от процеса, след като в самото му начало същото се случи и с Бисер Троянов и Петя Шишкова.

Така делото ще трябва да започне отначало на втора инстанция, след като бъде определен нов съдия-докладчик. Близо година вече ходът на процеса е възпрепятстван от различни процедурни спънки. Няколко пъти САС бе принуден да отлага началото на процеса заради адвокатски ангажименти и заради влошеното здраве на подсъдимия Григор Главев, който впоследствие почина.

През пролетта на 2010 г. съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд (СГС) оправда близкия до президента и левицата Стойков, а останалите осем подсъдими призна за виновни.

Тогава СГС постанови присъда от 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 30 хиляди лева за Марио Николов. Съпругата му Мариана Николова получи 8 години лишаване от свобода и глоба от 30 хиляди лева. Останалите обвиняеми Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главен и Валентин Ангелов получиха по 6 години затвор и 30 хиляди лева глоба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?