Решение в срок

Делото за източване на САПАРД срещу Марио Николов пред финал

САС може да потвърди, да измени частично присъдите или да върне казуса за ново разглеждане или за доразследване

Марио Николов с адвоката си Менко Менков.

Делото за източване на 7.5 милиона евро от програма САПАРД срещу близкия до БСП бизнесмен Марио Николов и още петима души навлезе във финалната си фаза в сряда, след като Софийският апелативен съд (САС) даде ход на пледоариите на двете страни.

 

Всъщност след няколкомесечни неуспешни опити процесът да бъде разгледан на втора инстанция, апелативните съдии успяха да пристъпят към изслушването на обвинението и защитата само в рамките на едно заседание.

 

Това стана възможно, тъй като САС отхвърли единственото искане за събиране на допълнителни доказателства, направено от адвокатите на подсъдимите.

 

Ставаше въпрос за назначаване на съдебно-техническа експертиза, която да изследва от какъв материал са направени камерите за мелене на месо на машините, които според прокуратурата са купени на старо, но фактурирани като нови чрез фалшиви документи.

 

По делото има показания на няколко свидетели, които сочат обратното, мотивираха се от защитата. Магистратите обаче приеха, че събраните до момента данни са напълно достатъчни за произнасяне и пристъпиха към пледоариите.

 

Адвокатът на Николов – Менко Менков, поиска да бъде отменена изцяло 12-годишната присъда на клиента му, постановена в края на юни 2010 г. от настоящия председател на Върховния административен съд и тогавашен шеф на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев.

 

Като аргумент за това защитникът изтъкна обстоятелството, че в решението си съдия Колев просто е преписал изводите от обвинителния акт, без да ги мотивира. Посочи също, че СГС тотално е игнорирал показанията на италианеца Ауженио Далолиа и немеца Валтер Хелер, които също свидетелстват, че машините закупени от фирма, свързана с Николов, са чисто нови.

 

Като повод показанията им да не бъдат взети предвид, съдия Колев посочил това, че те нямали отношение към предмета на делото.

 

По думите на адвокат Менков това не е вярно, тъй като става въпрос за техника, закупена с европари от "Родопа Консерв", която е една от фирмите, изброени в обвинителния акт, като участници в схемата за източване на САПАРД.

 

Той обясни също, че в полза на защитата са били дори и заключенията на съдебно-техническата експертиза, назначена още в досъдебната фаза, според които фирмата-производител на машините, смятани от разследващите за стари, е напълно способна да произведе нова техника, видно от счетоводната ѝ история. За да "вържат" делото си обаче от прокуратурата дописали думата "не" пред експертните изводи, така че да е в полза на обвинението, посочи адвокатът.

 

Според него обвинителният акт и присъдата на СГС изобщо не са изяснили и обстоятелствата, които доказват това, че Николов е лидер на организирана престъпна група. Според Менков този извод е бил мотивиран от съдия Колев единствено с лаконичното обяснение, че бандата разполагала с "множество комуникации". Защитникът риторично запита апелативните съдии дали, след като и те разполагат с такива комуникации, може да се твърди, че са част от престъпно сдружение.

 

Софийската апелативна прокуратура пък поиска от съда да потвърди първоинстанционното решение. След това САС обяви, че ще се произнесе в препоръчителния едномесечен срок. По този начин отпадна вариантът подсъдимите да бъдат тотално оневинени. При това положение присъдите на СГС могат да бъдат само частично изменени или потвърдени, както и делото да бъде върнато на първа инстанция или за доразследване на прокуратурата.

 

Разследването срещу Николов започна преди 6 години, след като Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ изпрати сигнал до българските разследващи органи. Замесените в аферата германски граждани отдавна са осъдени и изтърпяват присъди.

 

Образувани бяха две дела - за източване и за пране на пари, по което освен Николов и останалите петима души, подсъдим е и друг прибл;ижен до левицата бизнесмен - Людмил Стойков. И двете производства са сред съдебните процеси, които ЕК системно наблюдава като знакови за състоянието и реформите в българската съдебна система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?