Гаф на прокуратурата довел до "непреодолими пречки" по мегапроцеса

Второто дело за злоупотреби по САПАРД също “катастрофира”

Близките до БСП Людмил Стойков и Марио Николов – невинни по всички обвинения

Людмил Стойков и Марио Николов са оправдани. Снимка: БГНЕС

След като в началото на август Софийският апелативен съд (САС) отмени тежките присъди по делото за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД, произнесени от настоящия шеф на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев през 2010 г., в петък САС оправда всички подсъдими и в процеса за пране на пари, тръгнал след първия казус.
 
Така Марио Николов, съпругата му Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, осъдени на първа инстанция от съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд (СГС) бяха признати за невинни по всички обвинения. Оправдателната присъда от първа инстанция на Людмил Стойков пък бе потвърдена.

Съдия Калпакчиев даде обяснение на оправдателната присъда

"В хода на въззивното съдебно следствие, проведено пред Софийски апелативен съд, се събраха нови доказателства – от изключително значение са заключенията на допълнителната банкова експертиза и заключението на съдебно-икономическата експертиза, проведоха се разпити на нови свидели, във връзка с извършваните банкови плащания. От новосъбраните материали, както и при нова преценка на приобщените от първата инстанция и в досъдебното производство доказателства се установи, че подсъдимите не са извършили вменените им престъпления от обективна страна.

1. На първо място, не се установи подсъдимите Марио Николов, Мариана Николова, Анна Шаркова, Иван Иванов, Валентин Ангелов да са извършвали финансови операции, представляващи банкови преводи на инкриминираните суми от сметките на дружествата бенефециенти по САПАРД към дружеството "ПАЛМИГРУП"АД. Установи се, че инкриминираните финансови операции са извършвани от други лица, различни от подсъдимите;

2. На второ място, преценката на доказателствата по делото не установи подсъдимите по делото да са се намирали в такива отношения, които да изпълват обективните характеристики на организираната престъпна група по смисъла на наказателния закон;

3. Накрая специално следва да се подчертае, че осъщественото от прокуратурата разделяне на наказателното производство в досъдебната му фаза стои в основата на фактическите, доказателствени и правни трудности пред настоящето дело. С разделянето на производството прокуратурата сама е създала непреодолими пречки пред пълното и вярно установяване на фактите по случая и правилното приложение на закона", се казва в краткото обяснение на присъда, към която тепърва ще се изготвят мотивите.

“Не се установи подсъдимите да са извършвали банкови измами”, мотивира се накратко съдия Калин Калпакчиев от САС, избран в събота за член на новия Висш съдебен съвет (ВСС). По думите му “по характеристиките на наказателния закон не може да се докаже такава група (организирана престъпна – бел. ред.).”

Прокуратурата е създала непреодолими пречки за установяване на фактите

Новосъбраните доказателства в последните 4 месеца и констатираните гафове на прокуратурата са мотивирали съдебния състав да оправдае всички подсъдими, стана ясно от краткото обяснение на присъдата, представено от съдия Калпакчиев.

Той специално подчертава, че "осъщественото от прокуратурата разделяне на наказателното производство в досъдебната му фаза стои в основата на фактическите, доказателствени и правни трудности пред настоящето дело. С разделянето на производството прокуратурата сама е създала непреодолими пречки пред пълното и вярно установяване на фактите по случая и правилното приложение на закона".

"Изключителен, грандиозен успех"
 
“Изключителен, грандиозен успех за българското правосъдие. Присъдите на първата инстанция не се базираха на достатъчно доказателства. Марио Николов не се е докосвал до нито една стотинка от тези пари”, коментира неговият адвокат Менко Менков след произнасянето на решението.
 
Представителите на държавното обвинение отказаха категорично да правят изявления пред медиите.

Предисторията на аферата "САПАРД"
 
Разследването, добило популярност като делото “САПАРД”, започна преди 6 години, след като Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) изпрати сигнал до българските разследващи органи. Замесените в аферата германски граждани отдавна са осъдени и изтърпяват присъди.
 
Образувани бяха две дела - за източване и за пране на пари. И двете производства са сред съдебните процеси, които ЕК системно наблюдава като знакови за състоянието, ефективността и реформите в българската съдебна система.
 
След решението на САС от петък делото за пране на пари остава да бъде разгледано и от последната инстанция – Върховният касационен съд. Казусът се наложи да бъде разгледан повторно на втора инстанция, след като съдията-докладчик и шеф на ЦИК Красимира Медарова бе отведена от казуса заради съмнения в предубеденост.
 
Повод за отвода ѝ стана разговор на подсъдимия Валентин Ангелов с адвокат Румен Еленски, който отказал да го представлява по този процес, тъй като съпругът на Медарова – Николай, също му е клиент.
 
Юристът обяснил още на Ангелов, че съпругът на Медарова му споменал, че тя е поела политически ангажимент да потвърди решението на Софийския градски съд.
 
През пролетта на 2010 г. съдия Румяна Ченалова от СГС оправда Людмил Стойков, а останалите осем подсъдими призна за виновни.
 
Тогава СГС постанови присъда от 10 години затвор  и глоба от 30 хиляди лева за Марио Николов. Съпругата му Мариана Николова получи 8 години лишаване от свобода и глоба от 30 хиляди лева. Останалите обвиняеми Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов получиха по 6 години затвор и 30 хиляди лева глоба.
 
Другият процес - за източването на програма САПАРД, по който Стойков не е подсъдим, трябва да започне отначало на първа инстанция, след като се оказа, че в решението си от края на юни 2010 г. тогавашният председател на СГС Георги Колев буквално е преписвал цели пасажи от обвинителния акт без да посочи конкретни мотиви.
 
Освен това според мотивите за връщането на делото, обявени от САС, шефът на ВАС е постановил решение, пълно с откровени противоречия, декларативни твърдения, некоректни факти и повърхностни изводи, непочиващи на реално установени обстоятелства по делото, наблюдавано от бившия обвинител в Софийската градска прокуратура Андрей Андреев, в момента спецпрокурор.

Европейската комисия ще очаква с интерес развитието на следваща инстанция по делото САПАРД, заяви пред БНР говорителят на комисията Марк Грей. Той подчерта, че процесът е сред ключовите дела, по които Брюксел съди за напредъка в борбата с корупцията и измамите с пари от европейските фондове.

Споделяне

Още по темата

Още от България