Една напред, две назад

Зам.-главният прокурор допусна, че делата "Николов – Стойков" са сгрешени

Цветанов пък призна, че част от критиките към съда са необосновани

Галина Тонева

Ден след като шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер се възмути от краха по делата срещу близките до БСП бизнесмен Марио Николов и Людмил Стойков, зам.-главният прокурор Галина Тонев допусна възможността колегите ѝ да са направили гаф в хода на разследването.

Както Mediapool вече съобщи, основната причина за "сгромолясването" на делото за пране на пари по аферата "САПАРД" на втора инстанция се оказа разделянето на случая в две производства – за източване на 7.5 млн. евро от програмата и за тяхното изпиране.

Причината е, че изпратените от Германия уличаващи доказателства срещу четирима от българските подсъдими са вкарани само в едното дело, а четиримата са разделени в две. Освен това се оказва, че обвинения на базата на събраните данни от германските разследващи у нас така и не са повдигнати.

Тонева не коментира конкретно тази информация, но призна, че е възможно при разглеждането на казуса от Софийския апелативен съд (САС) да са били събрани нови доказателства, които да са послужили за оневиняването на Николов и компания. Такива действително бяха събрани, тъй като магистратите установиха, че банковите преводи, чрез които се твърдеше пране на пари, всъщност не са наредени от никого от подсъдимите.

"Не е нормално в една институция доказателства да са приети от една инстанция за достатъчни, а на друга – не. Как да обясним на студентите по право коя инстанция е права - първа или втора", заяви междувременно и вътрешният министър Цветан Цветанов по време на форум за борба с корупцията.

На репликата му веднага реагира председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев, който кратко отбеляза: "Третата."

Делото за пране на пари срещу Николов, Стойков и още четирима предстои да бъде разгледано именно от ВКС, тъй като държавното обвинение протестира оправдателните присъди, обявени от САС миналия петък.

Въпреки традиционния си опит да внуши, че вината очевидно е в съдебния състав, оневинил подсъдимите, министър Цветанов този път даде "заден" и нетипично за стила си допусна, че понякога оправдателните присъди се дължат на слаб професионализъм. Дори стигна дотам да признае, че може би част от критиките към съда са били необосновани.

Само преди ден обаче премиерът Бойко Борисов директно обвини председателя на състава на САС Калин Калпакчиев, че е отговорен за оправдаването на Николов и Стойков, припомняйки в присъствието на Джовани Кеслер, че съдията е бил един от най-острите критици на Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?