Делян Пеевски изкарва бизнеса си наяве и напуска парламента

Депутатът от ДПС се освети като собственик на "Булгартабак" и още компании

Сн.: БГНЕС

Дни след като официализира медийната си собственост, депутатът от ДПС Делян Пеевски започна да вади на светло и останалата част от бизнеса си. Според източници от ДПС, с които Mediapool разговаря, в началото на политическия сезон той ще обяви, че напуска парламента.

Една от най-строго охраняваните тайни в държавата – за собствеността на "Булгартабак" – вече започва да се разбулва, след като Пеевски легализира участието си в компанията.

От 27 август той е съсобственик в още три компании, учредени от майка му само преди месец. Това са "Био уотър", "Био уотър инвестмънт" и "НСН инвестмънт".

Всички дружества са регистрирани на адреса на редакциите на вестниците "Телеграф" и "Монитор" - София, ул. "Екзарх Йосиф" 119. Те са с по 10 000 лв. капитал, внесен по набирателни сметки в Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Може да се предположи, че Пеевски ще официализира собствеността си и в още компании, за които се смята, че са под негов контрол, но като собственици са вписани подставени лица или офшорни фирми. Сред тях са едни от най-големите компании в строителния бранш.

Сделките стават в контекста на разместване в бизнеса на семейството. Обикновено майката на Пеевски Ирена Кръстева прехвърля дялове на сина си.

Тандемът майка -син притежават директно дял в "Булгартабак"

Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева вече официално са собственици на 5% от акциите на "Булгартабак холдинг", сочи справка в Търговския регистър.

На 17 август "НСН Инвестмънт", което е собственост на Ирена Кръстева, купува 100% от дяловете на "Табако Инвестмънт" на Петър Манджуков. Компанията на оръжейния търговец е регистрирана на адрес "Беловодски път" 15 - 17, който е на метри от имението, в което живее почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.

Цената на сделката и начина на плащане не са ясни. Те са уредени между продавач и купувач с рамково споразумение между страните подписано на 22 юли. Документът не е публикуван в Търговския регистър.

Според отчета на "Табако Инвестмънт" към края на 2014 г. активът му на дела в цигарения холдинг е оценен на 16.9 млн. лв.

Ден след вписването на промяната - 18 август Ирена Кръстева дарява 90% от дяловете си в "НСН Инвестмънт" на сина си Делян Пеевски.

От последното общо събрание на "Булгартабак Холдинг" се вижда, че "Табако Инвестмънт" имат 368 362 акции от дружеството, което прави 5% от общия им брой.

По време на общото събрание, проведено през юни, тогавашният собственик и управител Петър Манджуков е бил представляван от адвокат Гено Андреев, който е в една кантора с Александър Ангелов - адвокатът, който според банкера Цветан Василев е идеолог на сделката, с която контролът над "Булгартабак" се е озовал в ръцете на Пеевски.

С тази сделка Пеевски вече директно е миноритарен акционер в тютюневия холдинг, макар в бизнес средите да се твърди, че той контролира дружеството след разделянето на бизнеса си с фалиралия банкер Цветан Василев от началото на 2014 г. Дни след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) през юни м.г., нейните изпълнителни директори дадоха да се разбере, че причината за разрива Пеевски-Василев са  неуредени финансови взаимоотношения за милиони левове, като една от сделките беше свързана с "Булгартабак".

През февруари 2014 г. Комисията за защита на конкуренцията безпрецедентно скри името на купувача на "Булгартабак холдинг" с мотива, че зад сделката стои физическо лице и поради тази причина тя не подлежи на регулации.

 

И още подаръци от мама

Десетина дни след сделката за "Булгартабак" - на 27 август Делян Пеевски става съсобственик в още две компании, които са учредени от майка му месец по-рано. Това са "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт".

Точно както при сделката за медиите, Ирена Кръстева дарява на сина си по 50% в двете новосъздадени дружества.

Към момента няма информация те да са придобивали някакви активи преди вътрешно- семейната сделка. Ако се съди от името им обаче, може да се очаква да придобият дялове от една от мощните компании в строителния бизнес - "Водстрой 98", която изгражда редица инфраструктурни проекти основно във водния сектор.

Към момента няма промяна в собствеността на "Водстрой" и официално тя се води на "ПМ Контрол" ЕООД, което пък е собственост на Иван Мирински, сочи Търговският регистър. В строителния бранш обаче още от началото на 2014 г. се твърди, че зад компанията стои "успелият млад човек", както Пеевски сам се окачестви.

Според информирани източници той има дялове и в друг голям строителен играч, но в пътния сектор – фирмата "ПСТ Груп", която продължава да е собственост на кипърската офшорка "Колвик", според Търговския регистър.

Пеевски ще напусне парламента като преуспял бизнесмен

Изненадващият ход с легализирането на Пеевски като бизнес магнат най-вероятно е свързан с приближаването на момента, когато той официално ще напусне парламента. Както писа Mediapool миналата есен, изпращането на бившия евродепутат от ДПС Метин Казак за посланик в Катар може да се окаже част от по- голям сценарий, свързан с оттеглянето на Пеевски в същата държава. Според източници на Mediapool официалната раздяла на Пеевски с политиката ще бъде обявена след откриването на новата парламентарна сесия.

Предстои да се види дали решението е да остане тук и да продължи да бъде персоналният посредник на Ахмед Доган в уреждане на политически и бизнес сделки, както и при кадрови назначения, каквато роля се твърди, че изпълнява до този момент. Той би могъл да запази тази функция и ако формално се изтегли извън страната.

Ако Пеевски напусне парламента, ще изпълни предписанието на премиера Бойко Борисов, който неотдавна заяви, че ДПС ще стане приемлив партньор за разговори, ако Пеевски не е народен представител. Това най-вероятно означава, че съюзът ГЕРБ-ДПС, демонстриран при ключови гласувания в парламента, вече ще може да се "легализира". Близкият до ГЕРБ Институт за дясна политика препоръча през юни ДПС да се раздели със "знакови лица", за да влезе във властта.

Излизането на светло на бизнеса на Пеевски става и на фона на предложението на финансовия министър Владислав Горанов за смекчаване на рестрикциите срещу офшорките за правене на бизнес у нас.


Споделяне

Още по темата

Още от България