Депутатите приеха скоростно само изборните поправки на ИТН

снимка БГНЕС

Депутатите в спешен порядък приеха на първо четене промени в Изборния кодекс, предложени от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН).

Законопроектът на ИТН предвижда гласуване само с машини в секциите с над 300 избиратели; видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и РИК-овете; смяна на сегашната ЦИК и намаляване на състава ѝ от 20 на 15 души; експериментално електронно гласуване на президентските избори; "ако е възможно" да има гласуване по пощата; отпадане на лимита от до 35 секции извън ЕС и създаване на избирателен район "Чужбина" след преброяването на населението, което трябва да се проведе по-късно тази година.

Промените бяха приети на фона на признания от "Има такъв народ" (ИТН), че "вероятността да има предсрочни избори е огромна", но преди нов вот трябва да се променят изборните правила.

В петък ГЕРБ върна първия мандат за съставяне на правителство и сега топката ще иде именно при партията на Трифонов, която е втора сила.

Предложени бяха общо 6 законопроекта, но приет бе само този на ИТН.

Проектите на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" до голяма степен се припокриваха с предложенията на партията на Трифонов. Отхвърлен бе законопроектът на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот. Гласуването в пленарната залата повтори гласуването в ресорната правна комисия.

ГЕРБ срещу ИТН за мажоритарния вот

ГЕРБ предложи Слави Трифонов, който наскоро боледува от коронавирус да се включи онлайн в гласуването за въвеждане на мажоритарната избирателна система, но това не се случи.

След изборите премиерът в оставка Бойко Борисов нареди на депутатите си да внесат този законопроект, който бе основен политически ангажимент на ИТН след референдума от 2016 г., иницииран от "Шоуто на Слави". Това бе оферта към Слави Трифонов за съвместна работа с ГЕРБ в настоящия парламент. Шоуменът отвърна, че мажоритарният вот ще бъде приет от друг парламент, докато основната цел сега е партията на Борисов да изчезне от политическата сцена.

Очаквано темата с мажоритарния вот даде повод за спорове между ГЕРБ и ИТН. Партията на Борисов обвини формацията на Слави Трифонов, че са излъгали избирателите си, защото не въвеждат мажоритарен вот.

"Трябва да знае българският народ кой бяга от отговорност, кой влиза в политиката, за да лъже. Ние от ГЕРБ внесохме мажоритарния вот и вие знаете, че на първо четене е само философията на закона", каза Цвета Караянчева от ГЕРБ от трибуната.

"Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, но никой не знае кое от двете ще се случи. Простото говорене е разбираемо, нали така? Да, ние инициирахме референдум за промяната на избирателната система. Да, той беше успешен. Да, огромна част от тази зала, от тук присъстващите му разказаха играта, включително тези, които сте тук отсреща. Да, ние създадохме партия "Има такъв народ" с цел въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура, намаляване на партийната субсидия на 1 лв., задължително гласуване", каза от трибуната Тошко Йорданов, след като обяви, че е по-вероятно да се върви към предсрочни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?