Депутатите се тестват скоростно за Covid-19, спешните медици - не

Снимка: БГНЕС

Държавата скоростно организира тестване за коронавирус за всички депутати, след като стана ясно, че Хасан Адемов от ДПС е дал положителна проба. Такива усилия обаче не се полагат за лекарите в спешната помощ, въпреки че те са изложени на много по-голям риск заради ежедневния си контакт с болни хора. Това става ясно от позиция на председателя на Националната асоциация на работещите в спешна помощ д-р Десислава Кателиева.

Тя заявява, че в спешната помощ няма достатъчно оборудване. Освен това до момента нито един медик не е получил обещаните от правителството 1000 лв. към заплатата си.

Не на първа линия

"Ние сме около 8000 човека и вече цял месец живеем със страха да не предадем заразата, с която се сблъскваме ежедневно. Но държавата не ни зачита "за хора от първа линия в борбата с Covid-19". Може би заради това не ни тестват по никакъв начин, не ни обезщетяват за рисковете на работата ни, не ни разбират", пише тя.

Кателиева призовава Националния оперативен щаб да бъде питан колко от спешните медици са тествани за коронавирус. Според нея лекарите не се изследват след контакт с болен, нито дори когато са под карантина, освен ако не развият симптоми.

"Оказва се, че трудът на другите ни колеги, на полицаите, военнослужещите, шофьорите на автобуси, на депутатите е по-рисков от нашия", пише тя.

Според Кателиева в спешната помощ няма достатъчно защитни костюми, такива се дават, само ако има съмнения, че пациентът, при който отиват, може да е заразен.

"Ние сме онези невидими медици с бутафорни и крайно недостатъчни защитни облекла, които диагностицират, транспортират и лекуват първи по домовете и спешните отделения пациентите с Covid-19. Естеството на работата ни за съжаление ни превръща в заразоносители, които застрашават ежедневно семействата си и неинфекциозните си пациенти", казва тя.

Кателиева пита кога ще има бързи тестове, за да се избегнат грешните диагнози и дали оперативният щаб знае "в колко случаи пациентите със задух, гръдна болка, паник атака в последствие се оказват с положителен тест за Covid-19"

Някой друг път

"Ще ви бъдем благодарни и ако информирате обществото, че до момента нито един спешен медик не е получил обещаните 1000 лв. от парите на данъкоплатеца за обезщетение за работата си с пациенти c Covid-19", пише Кателива в обръщение до медиите.

Допълнителните пари за всички медици бяха на няколко пъти обявени от правителството. Премиерът Бойко Борисов заяви, че специално е разпоредил нито един медик да не бъде пропуснат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?