Депутатите спешно пращат армията да пази границите

Депутатите спешно пращат армията да пази границите

Всички парламентарни партии са подкрепили предложението на ГЕРБ за законови поправки, които да позволят армията да се включи по-активно в охраната на границите.

"Поради усложнената обстановка, геополитическа и в региона, се налага, както много други държави направиха, там, където има миграционен натиск, да се използват по-активно въоръжените сили", обясни депутатът от ГЕРБ Валентин Радев.

Той отбеляза, че инициативата за промените е на Министерския съвет и лично на премиера.

Предвижда се средствата за участието на армията в охраната на границата и логистиката да бъдат разпоредени от Министерския съвет.

Каква сила ще бъде използвана ще бъде определено с акт на министъра на отбраната, уточни Валентин Радев.

Той посочи, че досега под законопроекта са се подписали депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС, "БСП лява България", "Атака", БДЦ. От АБВ са потвърдили, че ще подкрепят измененията, очаква се техен представител също да подпише законопроекта.

Преди два дни вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че планът е военните да оказват съдействие на граничните полицаи при засилен миграционен натиск.

"Това означава при съвместни екипи с гранични полицаи да могат да осигурят присъствие и техника. Присъствие, което да ни даде по-голяма сигурност", добави тя.

Военните обаче няма да получат полицейски правомощия, но ще може да използват оръжие при определени ситуации.

Военното министерство вече заложи в стратегията си за развитието на сектора сухопътните войски да бъдат сериозно оптимизирани, като да поемат все повече задачи по охраната на границата.

Ангажирането на военнослужещи и техника за охраната на границата обаче натоварва допълнително бюджета на Министерството на отбраната.

Според българските закони доскоро само МВР можеше да пази границата в мирно време, но се оказа, че вътрешното ведомство не разполага с необходимите ресурси, за да отговори на засиления миграционен натиск, и това наложи законови промени.

Паралелно с това правителството издига и ограда по границата с Турция. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?