Десетки хиляди протестираха в Полша срещу скандалните съдебни промени

Десетки хиляди излязоха снощи на улиците на Варшава и други полски градове, за да протестират срещу спорните съдебни реформи на управляващата партия "Право и справедливост", съобщиха световните агенции.

Според организаторите около 50 хиляди са участвали в протеста пред президентския дворец, а според полицията - 14 000. Демонстрантите призоваваха президента Анджей Дуда да наложи вето на закона за Върховния съд, който дава на изпълнителната власт повече власт да влияе върху състава на Върховния съд.

Остро недоволство будят и други два закона, които според критиците им унищожават независимостта на съдебната система и представляват заплаха за демокрацията.

Министър-председателката Беата Шидло заяви в специално обръщение по телевизията, че промените са резултат от общественото недоволство от неефикасността на съдебната система и обеща, че правителството няма да се поддаде на натиска на "полски или чужди защитници на интересите на елитите".

Тя изглежда имаше предвид предупрежденията на ЕС, че на Полша може да бъдат наложени санкции, включително тя да бъде лишена от право на глас при вземане на решения на съюза, отбелязва Асошиейтед прес.

Протестите избухнаха с нова сила, след като вчера Сеймът, долната камара на полския парламент, прие закон за Върховния съд, който предвижда освобождаване на всички настоящи членове на съда с изключение на избраните от президента. Променя се и структурата на съда, като се добавя камара, която ще се занимава с нарушенията на правилата или етичните норми в съдебната система.
Очаква се днес Сенатът, в който управляващите имат мнозинство, да гласува новия закон, който след това ще очаква подписа на президента, за да влезе в сила.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, бивш премиер на Полша, покани президента да се срещнат, за да потърсят изход от ситуацията, която по думите наТуск е в разрез с ценностите на ЕС и вреди на репутацията на Полша.

Един от висшите съветници на президента Дуда каза в отговор на въпрос на Ройтерс, че е по-добре Туск да се съсредоточи върху това да обяснява позицията на Полша в Брюксел.

Президентът е учуден, че европейските институции са толкова силно ангажирани с тези въпроси, след като всичко, което се случва, е в съответствие с полските закони, каза Кшищоф Шчерски.

Варшава получи подкрепа от Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан в писмо до полския си колега е изразил подкрепа за управляващите. Ние сме с Полша и призоваваме Европейската комисия да не превишава властта си, каза унгарският външен министър Петер Сиярто.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят