Детето, което държавата спря, все пак заминава за трансплантация в Германия

Директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ си заминава по все още неясни причини

Детето, което държавата спря, все пак заминава за трансплантация в Германия

Деветгодишният Байрям Али, чието заминаване за бъбречна трансплантация в Германия беше спряно от здравното министерство в последния момент под предлог, че може да се извърши и тук, все пак ще се лекува в чуждата клиника. Същевременно здравното министерство се готви да смени директора на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ по неясни засега причини, като най-вероятно той ще понесе отговорност за забъркания скандал.

След продължил повече от четири часа лекарски консилиум в болница “Лозенец“ в четвъртък, бабата и дядото на детето са били уведомени, че то ще бъде изпратено за операция в Германия, съобщи бТВ.

Момчето, което е с тежки увреждания, бе одобрено от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца през ноември миналата година и трябваше да замине за Германия в началото на седмицата. Ден преди пътуването обаче беше спряно от здравното министерство под предлог, че трансплантацията може да се извърши и у нас. Решението да не бъде пуснато детето беше взето на базата на становищата на трансплантолозите проф. Любомир Спасов от болница “Лозенец“ и проф. Петър Панчев от Александровска болница, въпреки че преди това водещи детски уролози и нефролози се произнасят, че на детето предстоят серия сложни операции, за които тук няма възможности.

Първоначално от здравното министерство бяха категорични, че трансплантацията може да се извърши тук и българските специалисти имат необходимия опит, но статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантациите показва, че за пет години е извършена една единствена бъбречна трансплантация на дете. Под обществения натиск министерството започна да отстъпва и прехвърли решението на медицински консилиум, който в крайна сметка реши, че детето трябва да се лекува в Германия.

Бушон е директорът на фонда, пуснал детето в чужбина

По-късно през деня от здравното министерство първо съобщиха, а после отрекоха че е освободен директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ, като в последствие стана ясно, че смяната му все пак се подготвя. Причините за уволнението засега са неясни, а Пилософ научи за него от медиите.

Той беше назначен на поста през април миналата година след показните арести на бившия директор Павел Александров и екипа му, срещу които все още няма никакви обвинения.

Оставката на Пилософ е искана от месеци от бивши членове на Обществения съвет заради подмяна на решения.

В случая обаче той е издал заповед за изпращането на детето в Германия на основание на решение на Обществения съвет след получени становища от лекари.

Детето чака нова дата за Германия

Междувременно малкият Байрям изпусна датата за насрочената му операция в германската клиника. Не е ясно кога ще е новата, но семейството е получило уверението, че пътуването ще е в най-кратки срокове, предвид тежкото състояние на детето, съобщи бТВ.

Същевременно водещи детски специалисти отново коментираха, че в момента у нас няма необходимите условия за детски бъбречни трансплантации, а създадената преди години успешна практика брутално потъпкана.

Националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева коментира, че решението на Фонда за лечение на деца Байрям да замине в Германия е взето въз основа на три мнения на специалисти, които казват, че трансплантацията не може да се извърши у нас. Това са детският уролог д-р Стоян Пеев от “Пирогов“, д-p Димитъp Рycинoв, детски нефролог от специализираната болница по детски болести “Проф. Иван Митов“ ЕАД, който проследява всички нуждаещи се деца преди и след трансплантациите и детският нефролог д-р Полина Митева от същата клиника.

“Тези компетентни хора дават мнението си, общественият съвет към фонда казва “да“, обаче новият правилник на фонда гласи, че трябва да се вземе становище и от националния консултант. В случая национален консултант по трансплантология е проф. Любомир Спасов и той не само казва “не“, но казва, че той ще извърши трансплантацията", разказа Буева.

Тя припомни, че между 2005 и 2010 г. е имало българо-френски екип, който е извършвал такива трансплантации у нас в “Пирогов“. “От Франция всяка година идваха 15 души по няколко пъти, в зависимост от нуждите на българските деца. Това се случваше по силата на междуправителствено споразумение и болница “Пирогов“ беше избрана след огледи на френските специалисти в българските клиники. Това беше прекратено брутално на 4 април 2010 г. от проф. Любомир Спасов и тогавашния директор на Агенцията по трансплантации д-р Теодора Джалева. Те изпратиха факс до "Пирогов", че това е незаконна трансплантация. От този момент френските специалисти повече не са стъпили в България и децата се трансплантират в чужбина“, разказа Буева.

Д-р Марин Георгиев, завеждащ Клиниката по урология към Александровска болница, също обясни, че у нас в момента не съществува структура, в която да се извършва трансплантация на деца. По думите му няма нищо срамно да се канят чужди специалисти и децата да се лекуват навън, когато у нас няма условия да се случи.

Споделяне

Още по темата

Още от България