ДКЕВР ще намали цената на водата в София

ДКЕВР ще намали цената на водата в София

Вместо исканото от “Софийска вода“ поскъпване на водата в столицата, концесионерът ще получи намаление на цената, защото не е спазил ангажимента си да намали загубите по ВиК-мрежата. Намеренията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са да намали с малко над 4% водната тарифа за софиянци, коментира пред журналисти във вторник членът на регулатора Милена Миланова. Очаква се новата цена да влезе в сила до месец.

 

Искането на концесионера на столичната водоснабдителна и канализационна мрежа цената на водата да стане 2 лв. за кубически метър бе внесено още миналото лято, но досега ДКЕВР не е разгледало заявлението, а столичният кмет Йорданка Фандъкова призова комисия да не одобрява поскъпване на питейната течност.

 

Сега от ДКЕВР са преценили, че "Софийска вода" не се справя с намалението на загубите по ВиК-мрежата, което е част от инвестиционния им бизнес план, съобразно който е определена сегашната цена от 1.76 лв. за кубик.

 

“Намаляваме действащата цена на водата в София. Правим една корекция с недостигнато ниво, показател за качество са загубите, това е основното и непризнаване на една поредица разходи, които операторът иска.“, коментира Миланова. Тя допълни, че още тази седмица регулаторът започва проверка на "Софийска вода".

 

Концесионерът обеща по-късно да коментира намеренията на регулатора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?