“Софийска вода” иска цената на водата да стане 2 лв.

БСП предлага на референдума за АЕЦ “Белене”, да се гласува и за разваляне на водната концесия

“Софийска вода” иска цената на водата да стане 2 лв.

Концесионерът “Софийска вода” иска цената на водата да стане 2 лв., съобщиха от дружеството за Mediapool. В момента кубик вода струва 1.76 лв. Предложението е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) още през лятото, но до този момент няма решение на държавния регулатор. За последно цената на водата на столичани поскъпна от 1 юли 2012 г. Концесионерът искаше 12% увеличение, но ДКВЕР разреши едва с 2.86%.

Новото предложение за поскъпване е внесено месец след юлското повишение. Въпреки това общински съветници от ГЕРБ и БСП твърдят, че не знаят какво увеличение се иска.

Градският съвет на БСП иска с референдум да се реши съдбата на неизгодната за столичани концесия. За да не се оправдават управляващите, че няма пари, той може да се проведе заедно с допитването за АЕЦ “Белене” на 27 януари 2013 г., каза Ана Янева, лидер на столичната социалистическа организация Освен това, заради мъглата около дейността на “Софийска вода”, червените депутати ще поискат изслушването на ДКВЕР по темата в парламента, допълни Янева.

БСП настоява за разваляне на водната концесия, защото е неизгодна и столичани са ограбвани. Според социалистите дружеството се източва по три начина – чрез външни услуги, ремонти и липсата на печалба. Само за външни услуги през последните години са отишли 12 млн. лв. Ремонтните дейности пък се отчитали като направени инвестиции. В същото време не влагали пари в изграждането на нова и подмяна на остарялата ВиК-мрежа. Освен това всяка година “Софийска вода” приключва годината на нула и по този начин за общината не оставя дивидент.

Управляващите от ГЕРБ също не знаели за исканото увеличение на цената на водата. Има бизнес план, който не отговаря на законовите изисквания и затова няма актуално предложение, каза Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС) от ГЕРБ. От обясненията му не стана ясно как така съветниците не знаят за исканото увеличение на цената на водата при условие, че СОС избра свои представители в директорския борд на дружеството.

Основната причина за напрежението между Столична община и мажоритарния собственик в “Софийска вода” - “Веолия”, е заради обществените поръчки за ремонти и изграждане на ВиК-мрежата, които годишно средно възлизат на около 50 млн. лв. Общинарите искат да има техен представител в търговете, докато дружеството не дава.

Освен БСП, и ВМРО иска разваляне на водната концесия. По предложение на Ангел Джамбазки от ВМРО през юли СОС реши да се сформира работна комисия, която да проучи въпроса и до края на ноември да внесе предложение в градския съвет. Това обаче няма да бъде изпълнено. Председателят на комисията Николай Стойнев съобщи, че е поискал удължаване на срока на работата ѝ до края на февруари. Причината е, че предстои да се свърши още много работа по изясняване на поети ангажименти от концесионера, обясни той.

Според Стойнев безспорно във водната концесия има неизгодни клаузи, но развалянето ѝ може да доведе до плащане на обезщетение на концесионера от 400 млн. лв. до 1 млрд. лева. Засега няма изгледи концесията да бъде прекратена по вина на концесионера заради неизпълнение на договора. Причината е, че наложената от ДКВЕР санкция на “Софийска вода” е била отменена от Върховния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес