До часове спецчасти на границата. Ще се строят нови преградни съоръжения

"Черната кутия" на разбилия се МиГ ще замине за Русия в средата на септември

Сн. БГНЕС, оградата в по-добрите й времена

Между 400 и 700 военни ще бъдат изпратени на българската граница заради засиления мигрантски натиск. Военният министър Георги Панайотов съобщи, че до часове ще подпише заповедта.

Сред военните ще са и представители на специалните части.

Командирът на Силите за специални операции генерал-майор Явор Матеев обясни, че неговите подчинени ще използват специфични техники за засилване на охраната.

"Готови сме. Много от тактиките и действията са подходящи при една такава обстановка. Чрез нашите специални постове, специално разузнаване, чрез действия, които са много близки до директните акции, ние ще успеем да неутрализираме незаконното влизане на мигранти на територията на страната. При взаимодействие с колегите от МВР и Гранична полиция ще извършим необходимите действия, така че това да не се допусне", посочи ген.-майор Матеев.

Панайотов обясни, че част от задълженията на военните са да охраняват границата.

Те ще подпомагат и и изграждането на нови преградни съоръжения.

Оградата по границата с Турция има много компрометирани участъци. Част от нея е обрасла с растителност и по нея има много дупки. На места са подкопани и основите.

Проблемите с оградата са ясни от месеци, но не са предприети мерки за нейното укрепване.

Строителството на оградата струва около 200 млн. лева.

Според различни оценки кризата в Афганистан може да предизвика мащабна мигрантска и бежанска вълна, в която да се включат до 5 млн. души.

Панайотов припомни, че България ще приеме до 70 афганистанци и техните семейства.

Става въпрос за хора, които са работили за ЕС, НАТО и България.

Според армейските планове на границата могат да бъдат изпратени общо 1 050 военнослушещи и 145 единици техника. Това ще струва на МО над 4 млн. лева месечно.

В четвъртък Панайотов и американската посланичка у нас Херо Мустафа наблюдаваха българо-американска подготовка на полигона "Црънча".

Панайотов съобщи още, че на 13 септември черната кутия от разбилия се МиГ-29 ще бъде доставена от български екип в Русия, след като от РСК МиГ са дали разрешение, съобщи БНТ.

Инцидентът се случи на 9 юни край Шабла, като при него загина подполковник Валентин Терзиев.

"Черната кутия" бе открита още на 24 юни на около 70 метра дълбочина в Черно море. Инженерите от авиобазата "Граф Игнатиево" се опитаха да свалят информацията в нея, но се отказаха заради риск да загубят данните и бе взето решение да се търси помощ от производителя. Седмици наред обаче това не може да стане.

В "черната кутия" се съхранява информация за последните 13 секунди от фаталния полет, при който загина майор Валентин Терзиев.

Самолетът се разби в Черно море по време на учение. Засега е установено, че мишената е падала по-бързо от предвиденото и се е наложила допълнителна маневра, за да може майор Терзиев да я порази.

Според разследването на "Военна полиция" причината за катастрофата е загуба на пространствена ориентация.

Според "Военна полиция" за трагедията е изиграла роля и "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите".

Съпътстващи причини са и "особеностите на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака".

"Военна полиция" е работила по още две работни версии – техническа повреда и поразяване на самолета от осколки, които са били отхвърлени.

Разследването на "Военна полиция" засяга само авиационната безопасност, прокуратурата продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?