До края на април ще е ясен строителят на газовата връзка с Гърция

До края на април ще е ясен строителят на газовата връзка с Гърция

Проектната компания за изграждането на газовата връзка между България и Гърция "Ай Си Джи Би" е изпратила в сряда, 13 февруари, покани за подаване на оферти до петимата кандидати, продължаващи в надпреварата за строежа на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини. Това съобщиха от дружеството, което на 1 февруари обяви, че предквалификационните изисквания за участие в обществената поръчка се покриват от два кансарциума на български компании със западни партньори, две чужди обединения и една гръцка  компания, която играе самостоятелно.

Така за включване във финалната фаза са дадени 35 дни на създаденото за поръчката ДЗЗД "Ай Джи Би – 2018", в което са се събрали българските "Джи Пи Груп" и "Главболгарстрой Интернешънъл" с италианската "Бонатти" (Bonatti); на консорциума "Спикапаг-Трейс-Ай Джи Би 2018", съставен от "Трейс Груп Холд" и френската "Спикапаг"; на клона на гръцката "Джей енд Пи – Авакс"; на обединението "Макс Щрайхер – Терна/АйСиДжиБи" на германската компания "Макс Щрайхер" и гръцката "Терна", както и на "СиПиПи - Актор" между "Чайна Петролеум Пайплайн Инженеринг Ко." ООД (СиПиПи ООД)  и строително-акционерното дружество "Актор".

"Успешното финализиране на първа фаза от процедурата за избор на строител е сериозен напредък по един от най-ключовите търгове за проекта. Компаниите, които продължават напред в процедурата, имат богат опит и сме убедени, че имат капацитета да изпълнят успешно проекта“, заявиха двамата изпълнителни директори на "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, цитирани в съобщението.

По думите им активното международно участие в първия етап на процедурата е признак за сериозна конкуренция, която ще гарантира високото качество на изпълнението на проекта за газова връзка с Гърция. 

Срокът за подаване на оферти за втората фаза от процедурата е 35 дни от получаване на поканите, което означава, че очакванията са до третата седмица на месец март участниците да са подали своите предложения, допълват от проектната компания.

Съгласно прогнозния график за възлагане на обществената поръчка, "Ай Си Джи Би" възнамерява да приключи с техническата оценка в рамките на един месец от получаване на офертите и да обяви изпълнител до края на месец април.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес