До края на февруари България очаква 261 000 дози от ваксината на AstraZeneca

Според здравния министър до края на годината можем да постигнем 60-70% имунизационно покритие, ако има желаещи

До края на февруари България очаква 261 000 дози от ваксината на AstraZeneca

До края на февруари България очаква 261 000 дози от ваксината на AstraZeneca, която се очаква да получи европейско разрешение до края на януари. На 7 февруари България очаква първа доставка от нея, която ще е 48 315 дози, на 14 февруари - 74 556 дози, а в края на февруари - 139 126 дози или общо 261 997 дози, които ще бъдат ваксинирани 130 000 български граждани. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в сряда пред Нова телевизия. Той заяви, че когато дойде Оксфордската ваксина, ще може да се премине към трета фаза на ваксинация и да се продължи нататък.

По думите му първата фаза, в която са работещите в здравната сфера е към края си, а втората фаза започва през тази седмица с имунизацията в домовете за възрастни и учителите. В сряда започна поставянето на ваксини в първите домове за възрастни, а до края на седмицата ще започне и ваксинация сред учителите, като по думите на Ангелов първи ще са учителите в Бургас.

До края на годината могат да бъдат ваксинирани всички български граждани, които желаят това, а същевременно ще имаме такова количество ваксини, че да постигнем 60-70% имунизационен обхват, т.е. при желание могат да бъдат обхванати 4.5 млн. български граждани.

Ангелов обясни, че ситуацията в момента е такава, че колкото ваксини дойдат, толкова се поставят, а отговорността за ограничените количества прехвърли на ЕК. Той така и не успя да обясни голямата разлика в количествата, с които други държави разполагат и защо България няма да получи в пълен обем, полагащите ѝ се ваксини съгласно европейските квоти на база населението.

"Ваксините се договорят от Европейската комисия  и фирмите, които произвеждат  ваксините. Народното събрание взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната. Ние подходихме много консервативно. От всяка една ваксина, която е поставена, се запазва втората доза за всеки гражданин. Ако не го бяхме направили, сега щяхме да водим разговор защо има 17 000 българи, за които няма втора доза. Количествата от ваксината не зависят от България", заяви Ангелов.

След това обаче той обясни, че в избора си България се е ръководила от съображението да поръча равни количества от трите вида ваксини: с информационна РНК, антигенна и векторна.

Ангелов отново каза, че страната ни има капацитет да се правят между 50 000 и 100 000 имунизации дневно, когато имаме достатъчно количества ваксини, а това се очаква след одобрението на Оксфордската ваксина. Той посочи, че само личните лекари в България са 4500 и ако всеки от тях извършва по 10 имунизации на ден, това са 45 000 имунизирани лица за един ден.

"Вчера само от един лекар в София са извършени 40 имунизации, като е попълнена цялата документация за това", каза Ангелов.

Все пак той заяви, че ще разговаря с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, за това как може да бъде облекчена работата им по поставянето на ваксините. Преди ден лични лекари изразиха притеснения от голямата бумащина и други организационни затруднения около ваксинирането.  

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?