Здравният министър: Можем да ваксинираме между 50 и 100 000 души на ден

Здравният министър: Можем да ваксинираме между 50 и 100 000 души на ден

"Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 хил. до 100 хил. души. За целта като изпълнители са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи. Нямаме притеснения, защото темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната.". Това обяви в понеделник здравният министър Костадин Ангелов на фона на нарастващи критики за бавния темп на ваксинация у нас и неудачния избор на ваксини.

В момента у нас се ваксинират средно по около 1000 души дневно и България е последна в ЕС със своите 353 ваксинирани на 100 000 население, видно от всекидневно актуализираната база данни на Еuronews за ваксинацията в Европа.

Ако този темп продължи, България ще постигне целта за 70% покритие на населението над 18 години едва през август 2040 година, изчислява брюкселското издание "Политико" в свой материал, илюстриращ бавния старт на имунизационната казпания срещу Covid-19 в ЕС.

Темпът на ваксинацията силно зависи от ограничените количества ваксини, които сме поръчали и пристигат от вече одобрените препарати на Pfizer/BioNtech и Moderna. Намалените поради производствени причини доставки от страна на Pfizer допълнително ограничават количествата, които можем да прилагаме. Освен това половината от всяка нова пратка се заделя за поставяне на втора доза от ваксината.

Така около седмица след всяка нова получена пратка, ваксинацията се забавя и спира в очакване на новата. Страната ни разчита на по-големи количества от ваксината на AstraZeneca, която се очаква да получи европейско одобрение в края на тази седмица и да започне доставки през февруари. И AstraZeneca обаче съобщи в края на миналата седмица, че първоначално ще достави едва 40% от договорените количества в ЕС.

"Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно. Ако не беше така, днес разговорът щеше да бъде за безотговорно поведение и липса на дози за 17 000 български граждани", коментира Ангелов.

Той за пореден път увери, че предвидените за страната ни количества ваксини, съгласно споразумението с Европейската комисия, са напълно достатъчни за ваксинирането на българските граждани.

По-рано в страната пристигнаха нови 14 040 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. Доставката компенсира част от недоставените миналата седмица ваксини, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Миналата седмица страната ни получи едва 18 720 дози от очакваните  35 000 от ваксината на Pfizer-BioNTech. Забавянето се очаква да бъде наваксано окончателно през февруари.

Кирилов съобщи, че през февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.

Кирилов обясни, че стартът на масовата имунизация зависи от това, кога останалите ваксини ще получат разрешение за употреба под условие. "По график, от първите две компании, които получиха разрешение (Pfizer/BioNTech и Moderna), се очакват около 4.4 млн. дози, респективно за 2.2 млн. души до края на годината. При положение, че пет ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2.5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината.", каза той.

По думите му европейските държави ще получат достъп до руската ваксина, едва след като тя отговори на всички европейски изисквания.

До края на седмицата се очаква у нас да пристигнат още 3600 дози от ваксината на Moderna, което е втора доставка от този производител.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?