До края на годината ще се проведе КСНС за демографската криза

До края на годината ще се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) към държавния глава, посветено на борбата с демографската криза. Това стана ясно след срещата на държавния глава с представители на БСП в рамките на политическите му консултации с парламентарно представените партии.

По време на срещата председателят на БСП Михаил Миков е предложил провеждането на такова заседание, а държавният глава е посочил, че е планирал темите на предстоящите заседания на КСНС през 2016 г. и едно от тях ще бъде посветено именно на демографските въпроси.

Според председателя на БСП негативните демографски тенденции пораждат сериозен риск за социалната и икономическата ситуация в страната и призова за конкретни политики в тази насока. По думите му през първите два месеца на 2016 г. родените в България деца са с 1700 по-малко в сравнение с началото на миналата година.

Обща е била позицията, че България трябва да провежда по-активна политика за приобщаване на българските общности в чужбина чрез приемането на мерки, които да насърчат сънародниците ни зад граница да учат и работят у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата представителите на БСП са изразили притеснението си от тенденцията на увеличаване на финансовите задължения на държавата, които доближават 30 на сто от БВП, както и от хода на реформите в здравеопазването, образованието и пенсионната система. Михаил Миков е подчертал също така, че борбата с корупцията не може да бъде задължение единствено на съдебната система или на специализирано звено и изисква законови промени, които да регламентират по-прецизно процеса на възлагане на обществени поръчки.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?