Доброволци доставят храна и лекарства на възрастни и самотни хора в селата

Доброволци доставят храна и лекарства на възрастни и самотни хора в селата

Над 120 възрастни и самотни хора от три села в община Стражица получават доставки по домовете на храна и лекарства от доброволци в условията на епидемията от Covid-19. Освен това могат да разчитат на транспорт до болница или личния лекар при необходимост. Това е възможно благодарение на 17 доброволци от трите села Камен, Горски Сеновец, Царски извор, разказва един от организаторите Бистра Ботева.

"Когато дойде пандемията и започнаха трудните моменти за възрастните и самотни хора решихме, че можем да започнем да помагаме на хора, които не могат да си пазаруват хранителни продукти и лекарства. Доброволците отиват, взимат заявка, пазаруват вместо тях, за да може възрастните хора да не излизат", разказва Ботева.

До момента в общината няма случай на коронавирус, но по думите ѝ и правилата се спазват стриктно.

До момента около 125 възрастни хора получават постоянна подкрепа, но има и такива, които се обаждат по телефона и търсят помощ по конкретен повод. Например за да отидат на лекар. "В петък трябва да закараме една жена на преглед при личния лекар, да ѝ изпишат лекарства. Ние ще я закараме до медицинския център в Стражица . Обаждат се и когато имат рецепти на определена дата", разказва Ботева.

Доброволците се събират спонтанно в подкрепа на възрастните хора при обявяването на извънредното положение, за да може да си стоят вкъщи и да не се излагат на риск. В последствие инициативата им е подкрепена и от фонда "Обединени срещу Covid-19" – инициатива на Българския дарителски форум, фондация "Америка за България" и Американската търговска камара, която разпредели 960 хил. лева в подкрепа на каузи в борбата с Covid-19 у нас.

Инициативата "Приятели на Горски Сеновец" има и предходен опит с подкрепата за възрастни хора, разказва Ботева.

От 1 декември миналата година сдружението има одобрен проект в рамките на който е създало социално предприятие за пране, гладене и дезинфекция.

Амбицията на "Приятели на Горски Сеновец" е да обхванат още повече възрастни хора, които имат нужда от подкрепа, в предоставяните от тях услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество