Доган иска разследване на "гафа" с уволнението на Драшков

Доган иска разследване на "гафа" с уволнението на Драшков

Лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган обяви, че партията му със сигурност ще иска разследване на уволнението на зам.-председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Иван Драшков, отговорен за контраразузнаването. Освобождаването му бе определено от Доган като "гаф", каквато бе и тезата на бившия вътрешен министър и депутат от левицата Румен Петков, изказана ден по-рано.

Реакцията на Доган по скандала в ДАНС бе безпрецедентно рязка. "Гафът се състои в следното - ако вместо да ти ампутират лявата ръка, ти махнат левия крак, значи се получава едно голямо недоразумение", заяви в събота ДПС-лидерът по време на събиране на младежката фракция на партията в Шумен.

Според него не е трябвало да се уволнява в движение едно от основните лица в ДАНС. По думите му "Драшков не е част от проблема".

"Трябваше да се седне в коалиционен мащаб, да се обсъдят нещата, да се види кой е виновен и кой създава проблемите, а не за назидание да се уволнява много отговорен човек от гледна точка на сигурността в държавата, за да покажем на обществото, че е направено нещо", заяви Доган.

"Въпросът с уволнението на Драшков е много деликатен, тъй като засяга сигурността на страната, и всеки политик трябва да внимава дори как формулира този проблем", допълни той. "Ние не искаме да поставяме какъвто и да е въпрос, който засяга сигурността на страната, и не споделяме тези радикални идеи за искане на оставки на премиера", каза още коалиционният партньор и мандатоносител..По думите му, стабилността на страната е основна категория и "когато стоим на последната права от мандата, е естествено всяка политическа сила да си дава ясна сметка за начина си на действие".

Вътрешно-партийни и вътрешно-коалиционни мафиотски битки

"Това са вътрешно-партийни и вътрешно-коалиционни битки, които се водят на гърба на целия български народ, плащат се с отлив на чуждестранни инвеститори“, коментира в неделя пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов след заседание на Националното ръководство на партията.

Парламентарната група на Демократи за силна България ще предложи закриването на ДАНС, която се е превърнала в развъдник на най-вредни за България интереси и представлява заплаха за икономическата и финансова стабилност на страната, каза още Костов

По думите му президентът и премиерът са виновни за това, което се случва в ДАНС в момент, в който страната ни е застрашена от въздействието на световните финансови проблеми.

"Управляващите ще реагират на тази криза ( б.а. - в ДАНС) като мафия. Ще си пуснат кръв – едните на едните, другите на другите – ще намерят друг баланс на съотношение на силите помежду си само и само мафиотската система да продължи да функционира", коментира Костов.

"На власт в страната е мафия, мафията така решава проблемите когато възникнат от външен натиск - единият клан, който в момента понесе някаква загуба, ще накара другия клан да понесе съответна реципрочна загуба, за да остане мафиотската система непокътната. Просто унищожава част от компрометираните лица. Защото примерно Ахмед Доган се е разколебал дали балансите на неговата лична сигурност и на сигурността на неговия обръч от фирми могат да бъдат възстановени през отстраняване на някакви лица", каза още ДСБ-лидерът..

Той допълни още, че основна задача на структура като ДАНС е да намалява вътрешния политически риск и да създава по-добри условия за инвестиции. Но сегашният скандал, в условията на световна финансова криза, ще бъде разчетен във вреда на България от чуждите инвеститори, смята опозиционният лидер.

Вместо ДАНС да се бори с корупцията и организираната престъпност и каналите, по които се точат еврофондовете, агенцията се превръща в тежко бреме за всички български граждани, заяви Костов. Според него няма значение каква ще е съдбата на Сертов, Драшков и на премиера Станишев, след като чуждите инвеститори в страната ще бъдат възпрени от случващото си.

Освен закриването на ДАНС, от ДСБ ще настояват и да се разследват излезлите нови факти, уличаващи директно БСП в това, че е финансирана от хора, които са злоупотребили с европейски фондове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?