Музеят на ДС остава висящ

Документите на Народния съд ще бъдат достъпни в интернет

Агенция "Архиви" започва да събира делата на политиците от прехода

Иван Комитски. Сн. БГНЕС

Държавната агенция "Архиви" ще представи два нови сайта с документите на Народния съд и за дейността на националното освободително движение в периода 1893-1903 година. В четвъртък новият ръководител на агенцията Иван Комитски обяви, че ще продължи курса на дигитализация на архивите, като ще се подготвят тематични колекции.

 

Проектите за цифровизация на архивите започнаха още при предишния ръководител на агенцията Мартин Иванов, който бе сменен от новите управляващи с неясни мотиви.

 

От агенцията обясниха, че в сайта за Народния съд на първо време ще бъдат представени поетапно документите на 13-те състава в София, след което ще се започне и с архивите на съставите в провинцията.

 

Сайтът за Националното освободително движение е в отговор на засиления интерес към македонския въпрос и ще има документи, свързани с Илинденско-Преображенското въстание, бежанците и други.

 

Паралелно тече работа и по информационната система на държавния архив, в която трябва да бъдат вкарани описанията на милиони архивни единици.

 

Агенцията обяви и амбицията да започне попълването на документите на прехода, като ще търси съдействие от партиите, семействата на политици и общественици.

 

В отговор на въпрос Комитски обясни, че няма напредък по идеята на предишното ръководство в сградата на агенцията в столицата да бъде открит музей на Държавна сигурност и въпросът остава висящ. Няма осигурено финансиране, нито пък е изяснена концепцията на музея.

 

С музея се ангажира и президентът Росен Плевнелиев, но до момента няма конкретни стъпки за реализирането му.

 

Идеята е експозицията да се помещава в част от мазетата на сградата на агенцията на ул. "Московска" 5, където в миналото са били арестантски килии.

 

Комитски коментира, че агенцията се сблъсква с финансови проблеми от всякакво естество, като заплатите са обидно ниски, няма дори отопление, има и други проблеми, включително и такива като липса на възможност да бъдат закупувани кутии за съхранение на фондовете.

 

Агенцията разполага с 60 сгради в страната, а капиталовите разходи годишно са малко над 600 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество