Доц. д-р Алексей Петров бил щатен служител на Шесто управление в ДС

Доц. д-р Алексей Петров бил щатен служител на Шесто управление в ДС

Доскорошният съветник в ДАНС Алексей Петров, за когото се твърди, че бил дясна ръка на бившия шеф на агенцията Петко Сертов, е бил щатен служител на Шесто управление (политическата полиция) на Държавна сигурност. Това показва публикувано в сряда решение на Комисията по досиетата с резултатите от нейната проверка в Националния осигурителен институт (НОИ).

Петров попада в обсега на проверката като член на Надзорния съвет на НОИ.

Миналата година той бе "осветен" като секретен сътрудник на НСС покрай скандала с посредническата му роля за срещата на бившия вътрешен министър Румен Петков с братя Галеви. Той се титулува "доцент доктор" в УНСС, където е преподавател по корпоративна сигурност и антитероризъм. Петров напуска отряда на баретите в началото на 90-те, за да основе Съюза на бившите барети. Фирмените регистри сочат Петров като съучредител на застрахователните дружества "Аполо и Болкан” и "Спартак”, поради което е известен като един от "бащите" на "силовото" застраховане у нас. Той е съветник и представител на акционерите на Застрахователна компания “Лев инс”.

В решението на Комисията по досиетата се посочва, че той е работил в направление "Т" на Шесто управление на ДС. Със заповед № 3 от 03.01.1987 г. е назначен за командир на отделение, а със заповед № 4540 от 02.11.1990 г. е преназначен за зам. началник отряд (инспектор).

Всъщност, под направление "T" трябва да се разбира "Терор". След атентатите от 1985 г. в Бургас и гара Буново в Шесто управление се създава въпросното направление "Т", което се състои от различни звена, занимаващи се с оперативна работа. В него влиза и тогавашният отряд за борба с тероризма, част от който е самият Алексей Петров. Служителите в "Т" са имали изключително големи правомощия за начините, по които да събират информация за турското население.

Комисията по досиетата обяви имената на общо 22-ма души, работили или работещи в Националния осигурителен институт, за които е установена принадлежност към структурите на ДС. Проверени са общо 896 души - управители, подуправители, председатели, заместник-председатели, членове на управителен, надзорен и контролен съвет, директори, заместник-директори, ръководители на отдели и ръководители на сектори в института..

Такива данни има за още 4 лица. Те обаче не подлежат на обявяване.

В сряда комисията излезе с решение и по проверката си на 63-ма души, регистрирани от избирателните комисии за участие в предстоящите на 24-ти октомври частични избори на редица места в страната.

Принадлежност към бившата ДС е установена за трима души. Двама от тях са кандидати за кметския пост в бургаската община Руен - Ахмед Махмуд Мехмед и Мустафа Осман Ходжа. И двамата са издигнати от инициативни комитети.

Третият - Джан Мехмедов Дуралов – е кандидат за кмет на община Дулово, Силистренска област, също издигнат от инициативен комитет.

Споделяне

Още по темата

Още от България