ДПС е против влизане на държавата в сделката за ЧЕЗ

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС. БГНЕС

ДПС се оказва единствената парламентарна партия, която е против влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ, както и против национализация на електроразпределителните дружества. ДПС представи позицията в понеделник по време на партиен семинар с европейско участие, на който движението отчете, че е готово да участва в избори.

На фона на гласовитите призиви на БСП за одържавяване на ЧЕЗ и новия курс на правителството за съдружие с купувачката на българските активи на чешката компания Гинка Върбакова поради съмненията около нейното финансиране и опит, ДПС досега заемаха уклончива позиция. Догадките за това ослушване бяха, че ДПС вероятно стои зад Върбакова.

Намесата на държавата в сделки не е либерален подход

Сега обаче лидерът на партията Мустафа Карадайъ обоснова позицията с принципния аргумент, че "намесата на държавата в сделки не е либерален подход".

"До скоро приватизирахме предприятия в страната, наследени от комунистическия режим. Този процес все още продължава. Мисля, че остатъчният пакет от електроразпределителните дружества съвсем скоро, първото правителство на г-н Борисов ги продаде на борсата. И само след няколко години, ако властта и държавата имат друго мнение и искат да развиват друг процес, според нас това не е либералният подход. Убеден съм, че ако стане така, само след години пак ще ги приватизираме тези придобити от държавата акции”, заяви лидерът на ДПС по повод идеята държавата да закупи контролния пакет от акции по време на сделката за закупуването на ЧЕЗ", каза Карадайъ на пресконференция.

Аталай: Върбакова няма никакъв капацитет да управлява ЧЕЗ

Дългогодишният депутат от ДПС Рамадан Аталай, член на парламентарната комисия по енергетика, заяви от своя страна, че фирмата на Върбакова няма нито финансов, нито какъвто и да е друг капацитет, за да управлява ЧЕЗ.

"Министър-председателят трябва да подава сериозни сигнали, че знае за сделката, връщането назад, ако държава влезе и с 34%, това е намеса на държава и то много сериозна. От всяка безизходица има 17 изхода. Пожелавам на премиера да намери най-добрия изход", коментира Аталай, който присъства на откритата и закритата част на изслушването на регулаторите, службите и Върбакова по сделката за ЧЕЗ в четвъртък.

От ненамеса до искане на държавно съдружие с Върбакова

Миналата седмица стана известно, че правителството планира да придобие пълен или контролен 34-процентов дял в сделката на Гинка Върбакова за придобиване на българските активи на ЧЕЗ. До този обрат се стигна миналия четвъртък, седмица след подписването на предварителен договор между Върбакова и чешката компания, за който управляващите първоначално твърдяха, че няма как да се месят, а и не виждат нищо нередно. Под натиска на БСП и данни за финансирането на сделката, публикувани в чешки вестник, контролиран от чешкия премиер Андрей Бабиш, Бойко Борисов внезапно обяви покупко-продажбата за "планирана операция", целяща свалянето на властта у нас. При това положение трите български банки, фигуриращи в официалния документ на ЧЕЗ до Борисов с писмени потвърждения за евентуална подкрепа, вече няма как да стоят зад сделката и тя е под въпрос. В същото време собственичката на "Инерком" Върбакова отрече договорена подкрепа от въпросните банки, а член на екипа ѝ каза, че се преговаря за синдикиран заем от международна банка.

Опозиционната БСП и участващите в управлението "Обединени патриоти" искат държавата да получи пълен или поне контролен дял в ЧЕЗ, като "патриотите" готвят и спешен закон, който да развърже ръцете на българските регулатори да стопират придобиването на ЧЕЗ от Върбакова.

Изненадващо, финансовият министър Владислав Горанов, който участва на срещата, на която Върбакова се съгласи да отстъпи изцяло или частично активите на ЧЕЗ, обяви в събота, че според него държавата не бива да настоява за собственост в ЧЕЗ.

Преговорите между "Инерком" и "ЧЕЗ груп" ще са в Прага и започват тази седмица в сряда, съобщиха преди ден от фирмата на Върбакова. 

Карадайъ: В сделката с ЧЕЗ да се намеси гражданското общество

В сделката с ЧЕЗ трябва да се намеси гражданското общество, настоя в понеделник лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"При всички случаи, ако погледнем теоретичната част в този процес с продажбата на ЧЕЗ, как изглежда картината? Два търговски субекта сключват договор. Това е картината, докато не говорим за отношение власт – граждани", поясни той.

"Ако властта по един или друг начин се опитва да обсебва процесите, тя се превръща в диктатура. Тук трябва да се намеси гражданското общество. Но не онова гражданско общество, което ние сме свикнали да го определяме като неправителствените организаци. А това създадено от свободни и активни граждани, които знаят и познават процеса, и носят своята отговорност, и които реагират към такъв тип процеси", заяви Карадайъ, но без да конкретизира кои са визираните от него представители на гражданското общество.

"Сделката с ЧЕЗ ме притеснява най-много с реакцията на институциите. Това е сделка, която не е правена тайно, а всички са изненадани. Как ще се управлява дружеството, това трябва да ни интересува", каза евродепутатът от ДПС Искра Михайлова.

"Последните два месеца властта генерира проблем", констатира още лидерът на ДПС. В същото време той отчете, че избирателите на ДПС се обединяват и в партията се наблюдава обратният процес - тези, които не са гласували за ДПС на избори, се връщат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес