Скандалът със сделката "ЧЕЗ" всъщност я подпечата

Скандалът със сделката "ЧЕЗ" всъщност я подпечата

Добре планирана акция или блестящ уинър на премиера Бойко Борисов!? Скандалът с купуването на огромния енергиен бизнес на ЧЕЗ от неизвестната доскоро пазарджишка компания "Инерком" всъщност подпечата сделката и гарантира на собственичката ѝ Гинка Върбакова финализиране на предварителния договор.

А само преди два дни сделката бе пред провал, заради разразилата се политическа и обществена вълна на възмущение, яхната от Борисов с довода, че неназовани "гадове" искат да го свалят от власт. Банките, дали на "Инерком" писма за интерес или намерение да финансират сделката, неофициално оценявана на 340 млн. евро, вече нямаше как да ги спазят заради несъизмеримия риск.

Ако вярваме на това, което ни казват и показват, "кризата" се разви по план.

Едно запознанство между Върбакова и Борисов обърна нещата. Премиерът поиска, а тя се съгласи да отстъпи на държавата контролния дял в електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ в Западна България. Върбакова обеща веднага да замине за Прага да запознае продавача с предложението.

При това положение държавата, за която се твърдеше неофициално, че подкрепя сделката, зад която се смята, че наднича сянката на ДПС, вече всъщност е вътре в сделката. БСП, която поиска правителството да си върне контрола върху електроразпределителната мрежа, би трябвало да е удовлетворена, макар че в същото време бързо ѝ бе отнет политически коз срещу Борисов и ГЕРБ. Формално погледнато и потребителите, за които бързо проучване посочи, че 75 процента искат одържавяване на този актив, би трябвало да са доволни, защото участието на държавата се приема като гаранция за сигурността на доставките на ток – а според Валери Симеонов - и за цените.

Макар и чешкият премиер да казва, че договорът е подписан и всичко е приключило, от ЧЕЗ обявиха, че очакват да видят какво ще им предложи "Инерком". А офертата изглежда неустоима – влизане на българската държава като мажоритарен акционер. От гледна точка на "ЧЕЗ груп", която е листвана на борсата, това е инвеститор с много добра репутация, в сравнение с осигуреното от Върбакова финансиране, включващо и руско-грузински офшорки.

Като контролиращ акционер, правителството ще диктува политиката на развитие на дружеството, което всъщност е най-сериозният актив от продаваните общо седем фирми на ЧЕЗ у нас. Става въпрос за преносната мрежа, която е стратегически важна инфраструктура с оглед и на настъпващата либерализация на пазара.

Държавата като акционер само по себе си е гаранция. И то каква! Такава, каквато всяка банка ще приеме, за да финансира сделката, по която преди ден се оказа, че още се преговаря с банки за синдикиран заем за финалното плащане. При това положение неангажиращите писма от финансовите институции (които според шефа на ББР Стоян Мавродиев били "едно голямо правно нищо") лесно стават реални чекове за десетки и стотици милиони. И дори в сделката да е имало съмнителни пари от офшорни компании, те също се легитимират под общия знаменател на правителственото участие в сделката.

ЧЕЗ надали имат интерес да откажат включването на ключов партньор като българската държава. Надали би имало юридически пречки в предварителния договор, подписан от Върбакова с клауза да не продава придобиваните дружества в дългосрочна перспектива, да се включи изключение за "ЧЕЗ Разпределение", което да се отнася единствено за българската държава или нейна фирма. Дори и да се запишат критерии за бъдещия купувач на контролния пакет от придобиваните от Върбакова 67 на сто в това дружество, "Българският енергиен холдинг" например с лекота би ги покрил.

За самата Върбакова поемането на контрола върху преносната мрежа от държавата също изглежда като облекчение. При такъв сценарий нейната компания (или този, който стои зад нея) ще трябва да осигурява далеч по-малко средства за поддръжката на жици и трафопостове, както и за инвестиции в задължителното изкупуване на изградена от други дружества енергийна инфраструктура на територията на лицензията на "ЧЕЗ Разпределение". Преди ден депутатът от БСП Таско Ерменков оцени само тези разходи на 1.2 млрд. лв.

Собствеността върху електроразпределителната мрежа е доходен бизнес и това се доказва от чистата печалба на "ЧЕЗ Разпределение" за 2017 г. - 30.5 млн. лв.

От друга страна обаче има възможност и всичко случващо се сега просто да е изпускане на напрежението около сделката и успокояване на политическите страсти. Макар и Върбакова вчера да обяви, че веднага заминава за Чехия, това по-вероятно ще стане в началото на идната седмица, според запознати. Логично е после да има период на размисъл от страна на ЧЕЗ. Вицепремиерът Томислав Дончев вече заяви, че "чисто правният инструментариум (да влезе държавата като съдружник) в момента не е наличен".

"Ние трябва да бъдем изключително внимателни и да направим още един анализ как спазваме европейското законодателство - за да нямаме после процедура от ЕК за небалансирано или непазарно поведение на държавата в сектора", каза Дончев. Което означава, че толкова бързо няма да стане ясно влиза ли държавата в сделката с ЧЕЗ и дава допълнително време за уталожване на скандала. Както и на Върбакова да търси пари за плащането с идеята за участието на правителството в сделката. След което може и да се окаже, че тая работа с държавния акционер не може да стане и все пак "Инерком" да си вземе енергото.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари