ДПС обра селския и ромския вот, реформаторите най-силни в София

БСП губи позиции сред най-младите и най-възрастните

Снимка: БГНЕС

Доверието към БСП е ерозирало най-силно сред най-младите на възраст от 18 до 30 години и сред жителите в селата, където ДПС е обрало гласовете на 41 процента от избирателите, коментира Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред БНТ в неделя. Движението за права и свободи е било най-предпочетено и от ромите по данни на "Сова Харис".

Пада подкрепата за социалистите и сред най-възрастните, които традиционно са електоратът на БСП, допълни Димитрова.

По данни на "Алфа Рисърч" най-младите дават най-голяма – 26 на сто, подкрепа за ГЕРБ, последвани на доста близка дистанция от ДПС – 25 на сто. От младежите 13 на сто са подкрепили "България без цензура" (ББЦ), за "Коалиция за България" са гласували 10 процента, а за Реформаторския блок (РБ) – 8 на сто.

Във възрастовата група от 31 до 60 години за ГЕРБ са гласували 30 на сто от хората, за "Коалиция за България" (КБ) – 18 на сто, малко по-назад – със 17 процента, е ДПС, следвано от ББЦ и РБ – с по 8 на сто.

При най-възрастните доминираща е подкрепата за КБ, но и там има спад.

Рязък спад социалистите бележат и в селата, които досега са били техен бастион, сега превес взема ДПС, за което са гласували 41 на сто от имащите право на вот, посочи Димитрова. В София, областните и в малките градове най-голяма е подкрепата за ГЕРБ – съответно 35%, 29% и 25%.

Най-голяма подкрепа реформаторите са получили в София – цели 18 процента, колкото е получила и КБ. По 5 процента си делят партията на Николай Бареков и движението на президента Георги Първанов АБВ.

По данни на "Галъп Интернешънъл" коалицията с най-висок дял гласували висшисти, е Реформаторският блок - 67.5%, следвана от "Зелените" - 65.7%. С най-нисък дял гласували за партията висшисти е ДПС – 11.7%.

За ДПС са гласували и 39 на сто от ромите, според данни на социологическа агенция "Сова Харис", представени пред ТВ7. За "Коалиция за България" са дали гласа си 26 на сто от ромите, за ГЕРБ - 11 на сто, за "България без цензура" - 9 на сто, за Реформаторския блок - 3 на сто и за други партии - 10 на сто.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014