Драгомир Стойнев обеща договорът за "Южен поток” да бъде публикуван, когато бъде подписан

Драгомир Стойнев, сн. БГНЕС

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пое личен ангажимент в неделя, че ще настоява договорът за изпълнението на проекта "Южен поток" на българска територия да бъде публикуван. Така той отговори на поставения в събота от президента Плевнелиев въпрос дали през седмицата е бил подписан договор за изграждането на проекта или друг вид документ и настояването му за прозрачност.

Стойнев уточни, че договор не е подписан, защото това ще стане, когато приключи обществената поръчка за избор на изпълнител, която се провежда в момента.

„Президентът е прав, че българските граждани трябва да бъдат изцяло осведомени. Знаете, че договор се подписва между проектната компания и бъдещия изпълнител на проекта. За да има такъв договор, трябва да има обществени поръчки за изпълнител. Когато бъде избран изпълнител, тогава ще бъде подписан и конкретният договор.

Българското правителство не може да подпише договор с "Газпром", това се подписва между две търговски дружества. Те сложиха своите подписи, което означава, че оттук нататък относно стойността на проекта, крайната стойност на проекта, зависи от търга и от договора, който бъде подписан от компанията, която ще бъде изпълнител на доставки и строителство на сухопътната част на проекта на територията на България и проектната компания "Южен поток". Разбира се, че трябва да бъде прозрачно, но тогава вече, сами разбирате, че това става въпрос за взаимоотношение между две търговски компании и по тяхна преценка договорът ще бъде публикуван или не, но аз лично поемам ангажимент да настоявам договорът да бъде публикуван”, каза Стойнев в неделя пред БНР.

Той повтори вече изразената от премиера Орешарски позиция за осигурените от правителството предимства за България и обясни, че проведените тази седмица в София преговори са били, за да се уточни точно моделът на финансиране между БЕХ и "Газпром" и достъпът, който трябва да бъде осигурен на трета страна, както изисква европейското законодателство.

„Само да кажа, че това е изключително важно, второто, защото по този начин се защитава и европейското законодателство. Ние можехме и да не тръгнем към разговори относно достъпа на трета страна, тъй като европейската директива поначало позволява да има строителство едва когато започне експлоатацията на газопровода, тогава вече да се. ..  тоест да се постигне споразумение за достъп на трета страна. Но в продължение на три часа ние дискутирахме главно тази част, защото за нас е важно все пак като държава членка на Европейския съюз да се спазва европейското законодателство. Но пак повтарям, директивата се отнася единствено за капацитета, но министър-председателят прецени, че е важно още отсега да има ясни правила за бъдещата експлоатация на газопровода”, обясни икономическият министър .

Освен това е имало опасност при преговорите с "Газпром" заради "Южен поток" България да престане да получава транзитните такси за пренос на синьо гориво по сега действащото трасе между румънската граница и Провадия, но в крайна сметка е договорено, че дори да не тече газ по този тръбопровод, България ще продължи да получава 90 на сто от договореното.

Според Стойнев проектът „Южен поток” е толкова голям и значим, че може да даде рестарт на икономиката, което не можело да стане само с поръчки и пари от ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес