ДСБ отказаха и на Мозер участие на 10 ноември

Представителите на Демократи за силна България (ДСБ) напуснаха срещата на десните сили, инициирана от БЗНС - Народен съюз.

За форума в хотел "Радисън" в понеделник се отзоваха всички поканени партии - СДС, ДСБ, ДП, ССД, ВМРО, "Гергьовден", съюз "Радикали" на Евгений Бакърджиев и БЗНС - Никола Петков. Малко след началото му обаче представителите на партията на бившия премиер Иван Костов напуснаха.

Заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев обясни, че партията се е отзовала на покана от Анастасия Мозер за работна среща с конкретни въпроси относно сегашната политическа ситуация, прогнози за изборите, възможното партньорство в дясно. "Не сме получили покана за подготвителна среща за 10 ноември, а тука колегите обсъждат неща, свързани с тази среща. Нашата позиция за неучастие на 10 ноември не се е променила", каза Методиев, визирайки организираната от СДС конференция, която някои от лидерите обявяват за първа крачка към създаването на дясна коалиция.

ДСБ бе единствената от 12-те поканени на 10 ноември партии, която ясно отказа поканата и обоснова становището си.

Уважихме поканата за днешната среща, защото уважаваме коалицията Народен съюз, но явно тук че има друга цел, за която ние не сме информирани, явно цялата среща е преформулирана, допълни Методиев.

В отговор говорителят на БЗНС-Народен съюз Димитър Чукарски коментира, че темите, които ще се обсъждат на днешната среща, са продължение на вече започналото обединение на център-дясното пространство. Мисля, че точно поради тази причина представителите на ДСБ бяха тук, добави Чукарски.

По думите му организаторите на срещата са помолили хората на Костов да останат на срещата и ако преценят, че имат сходни виждания с другите партии по определени въпроси, да се присъединят към този процес. Според него представителите на ДСБ са хора с достатъчен опит в политиката и затова едва ли може да става дума за недоразумение.

Христо Христов от партията на Софиянски ССД определи като пореден несполучлив PR днешната случка. Малко по-късно колежката му Диляна Грозданова заяви, че е право на ДСБ дали да остане или да си тръгне. Същата бе и позицията на Николай Христов от Демократическата партия.

Политическата формация на Александър Праматарски е единствената от днешните участници, която още не е казала дали ще участва на организираната от СДС конференция. Днес ѝ е даден последен срок за отговор - 8 ноември, когато ще се състои и последната подготвителна среща.

Днес стана ясно още, че от конференцията на 10 ноември десните партии ще излязат с общ документ, който ще съдържа и оценка на сегашното управление на НДСВ и ДПС.

Борислав Китов от БЗНС - Народен съюз отклони всички конкретни въпроси какво друго ще съдържа този документ. Той заяви само, че на днешната среща изобщо не се е обсъждало предизборно или следизборно коалиране между десните партии, а се е говорило за принципите на сътрудничество между тях.

В разпратените от БЗНС покани, като теми на днешната среща са посочени оценка на настоящата политическа обстановка в България, тенденции за развитие в близко бъдеще, свързани с прогнозни резултати и дата на изборите, стратегически цели на партиите - участнички в срещата и начините за постигането им, възможностите за потенциални партньорства в дясноцентристкото пространство.

От партията на Мозер са помолили поканените и за предварителни отговори.

ДСБ разпространиха своя, в който е написано, че принцип на партията е да не допуска никакво пряко или косвено договаряне с бившата комунистическа партия, което правят Сакскобургготски и Доган три години. "ДСБ е опозиция на днешното управление, защото то реабилитира и вкара БСП във властта. Ние искаме да предотвратим неговото преструктуриране след изборите, защото то спря реформите и модернизацията на страната, отслаби държавните органи и ги срасна с организираната престъпност", се казва в отговора.

Според партията на Костов, тази оценка за сегашното управление на НДСВ и ДПС трябва да бъде основополагащ критерий за десните партии и който не я споделя, не може да бъде партньор на ДСБ. От партията напомнят, че ССД на Стефан Софиянски продължава да не се съобразява с тези условия. Оттам питат и доколко Петър Стоянов и Филип Димитров, предложили в различни изявления предизборно споразумение с НДСВ, отразяват официалната позиция на СДС.

Партията на Костов определя днешното управление като либерално-социално и очаква поканените на днешната среща политически формации да се разграничат много категорично от него. "ДСБ не може да участва в проправителствена десница", се казва в отговора и се напомня, че това условие Иван Костов е поставил и на срещата във формат ОДС в Будапеща.

От ДСБ определят 6 принципни позиции като основа за партньорство в управлението след изборите - приоритет на борбата с организираната престъпност и корупцията; повишаване стандарта на живот; защита на българските интереси в и чрез НАТО и ЕС; пълно отстраняване на БСП и нейните кадри от изпълнителната власт; отваряне на досиетата, за да се отстрани бившия репресивен апарат от участие в обществения и политически живот; отказ от мита за българския етнически модел.

От партията напомнят, че от българските избиратели зависи кои ще бъдат участниците в подобно партньорство. От ДСБ смятат, че десницата от прехода е в криза на идеи, проекти и на лидерство, затова всякакви прогнози за изборите днес са рисковани.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?