Наводненията в Централна Европа

Дунав чупи рекорди в Унгария, не се очакват критични нива по българския участък

Северна Германия се готви за прииждането на Елба, в Чехия тревогата не е отминала

Водите на Дунав в унгарската отсечка продължиха да се покачват тази нощ и счупиха два исторически рекорда в западните райони. Максимално ниво се очаква в понеделник в Будапеща, предадават осведомителните агенции в петък.

Рано сутринта хидролозите измериха на границата с Австрия 6,46 метра водно равнище при максимум 6,42 м, достигнат през 2002 г. В района на Надбайч - на 100 километра западно от столицата, Дунав стигна 8,86 м срещу 8,75 м през 2002 г.

В западното с. Дьоруйфалу с 1500 жители положението е твърде критично поради свлачище, отслабило защитния бент. Кметът още не е разпоредил евакуация, но унгарската армия изпрати 400 бойци в помощ на работниците, укрепващи дигата.

Унгарският премиер Виктор Орбан прекара нощта в казарма край близкия град Дьор, където мостът "Петьофи" е затворен за движение на превозни средства, и се очаква да представи на пресконференция последни данни за развоя на ситуацията.

Властите очакват максимални равнища на Дунав в понеделник, когато в Будапеща се предвижда покачване над всички досегашни рекордни нива. Последното е регистрирано през 2006 г. - 8,60 метра, но властите смятат, че този път водите ще достигнат 8,85 метра с възможно отклонение от 20 сантиметра в двете посоки. Тази сутрин в столицата бяха измерени 7,81 метра.

Близо 10 000 унгарци работиха тази нощ по защитните диги, точещи се близо 700 километра по течението на Дунав. Засега са евакуирани около 500 души, но според песимистичните прогнози ще трябва да се търси подслон за десетки хиляди.

Не се очакват критични нива на река Дунав в българския участък

Не се очакват критични нива на река Дунав в българския участък  Това обяви в петък директорът на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) в Русе Павлин Цонев. Той обясни, че днес експерти на АППД и румънската агенция AFDJ са на среща в Гюргево, на която обсъждат условията за информиране, системите за прогнозиране на нивото на реката, както и координиране на действията.

Цонев заяви, че в началото на следващата седмица ще може да се прогнозира с точност какво ще бъде нивото на реката в българския участък при преминаването на вълната. Той каза, че тогава водните стоежи в сръбския участък ще се повишат леко.

"Следим работата на шлюзовете "Железни врата - 1" и "Железни врата - 2" и количеството вода, което ще се изпуска от тях. Нивото при нас ще се повиши леко, но повод за притеснения не може да има", обясни Цонев.

Той даде пример, че в момента в унгарския участък има 9000 куб. метра вода, която ако дойде при нас нивото на реката при Русе би се повишило до 570 см спрямо условната кота "нула" - опасност от заливане има, ако нивото надхвърли 800 см.

Цонев каза, че част от количеството обаче ще се поеме от шлюзовете и при нас то ще бъде много по-малко.

Нивото на река Дунав край Русе днес е 423 см спрямо условната кота "нула". Прогнозите за следващите два дни е то да се покачи с 10 см и да достигне 433 см.

Северна Германия очаква прииждането на Елба, тревогата не е отминала съвсем и в Чехия

Северна Германия в петък удвои усилията си за укрепване на защитните диги срещу прииждането на река Елба. Стотици доброволци работиха през цялата нощ, трупайки чували с пясък по бреговете на реката близо до Люнебург, провинция Долна Саксония.

Очаква се в началото на следващата седмица Елба да достигне максималното си равнище. Местните власти коригираха надолу прогнозите за него до 7,65 м или 1,15 м по-малко от очакваното преди два дни. В Магдебург Елба не е достигнала своя пик, но нивото на реката тази нощ надхвърли с 20 см рекорда си от 2002 г., когато достигна 6,97 метра. Нормалното ниво на реката е около два метра.

Повишаването на нивото на реките причини проблеми в железопътния транспорт. "Дойче Бан" обяви тази нощ, че влаковете между Берлин и Лайпциг трябва да бъдат отклонявани, с което маршрутът им се удължава двойно.

Най-високата трета степен на заплаха от наводнение все още е в сила по долините на 13 реки в Чехия, съобщи националната хидрометеорологична служба в Прага.

Най-голяма опасност има в Южночешката област, където нивото на реките Нежарка и Лужницe е още високо. Вода е заляла историческия център на град Чески Крумлов, край границата с Австрия, който е туристическа атракция.

По бреговете на девет чешки реки има режим на заплаха втора степен. В Прага и Северна Чехия високата вода вече намалява, като в град Усти над Лабем през тази нощ нивото спадна с 60 см. Няма вече заплаха от наводнение в Дечин, също в Северна Чехия, където най-тежко бе в четвъртък сутринта.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа