Наводненията в Централна Европа ще струват милиарди евро

Наводненията в Централна Европа ще струват милиарди евро

Наводненията, които от няколко дни засегнаха големи райони в Германия, Австрия, Унгария, Чехия и Швейцария ще струват милиарди евро заради унищожените насаждения, спирането на производства, повредени сгради инфраструктура, съобщи Франс прес. Водната стихия в Централна Европа взе 7 жертви в Германия и 10 в Чехия, но това не са окончателни данни, тъй като още няколко души се считат за безследно изчезнали. 

 Историческите наводнения през 2002 година струваха около 11 милиарда евро на германската икономика, припомни  председателят на Търговско-промишлената палата Ерик Швайцер. Според него в някои райони мащабите на пораженията ще надхвърлят тези от 2002 година.

Лошото време в Швейцария е причинило материални щети за най-малко 33.3 милиона евро, най-вече от повредени сгради и съсипани търговски складове, по данни на Асоциацията на швейцарските застрахователи, която очаква данните да бъдат преразгледани към повишение.

Чешкият премиер Петър Нечас очаква щетите да достигнат десетки милиарди крони (няколкостотин милиона евро) за страната му - почти колкото през 2002 г. Окончателните данни ще станат известни едва след една-две седмици.

В Унгария трите предишни периода на наводнения струваха на страната 140 милиона евро през 2002 година (0.2 на сто от БВП), 280 милиона евро през 2006 година (0.4 на сто от БВП) и 480 милиона през 2010 година (0.6 на сто от БВП), според анализ на икономически сайт Портфолио (Portfolio).

 След и без това продължителната и тежка зима, сега унгарските ниви бяха удавени във вода.

В Германия министерството на земеделието съобщи за 335 000 хектара, залети напълно или отчасти, като засега съобщенията за щети възлизат на 172,6 милиона евро, най-вече в Бавария.

 В Чехия 35 000 хектара земеделски земи са под водата, като площта може да достигне 80 000, според председателя на аграрната камара Ян Велеба.

Заради проблеми с доставките, блокирани работници и наводнени заводи, промишлеността също е засегната.

Автомобилостроителят Порше (Porsche) например спря производството на модела Кайен (Cayenne) в Лайпциг, тъй като не може да доставя произвежданите в Словакия каросерии.

В Австрия енергийната група Фербунд (Verbund) спря седем от деветте водноелектрически централи, а в Чехия някои заводи на брега на Елба са спрени по съображения за сигурност, най-вече в сектора на химическата промишленост.

Наводненията ще струват скъпо на застрахователите. Чешките компании от този бранш споменават сума от най-малко 294 милиона евро.

Щетите се очаква да се отразят непосредствено на икономическата активност. Според шефа на Федерацията на германските индустриалци Улрих Грило може да бъде забавено и възстановяването на икономиката.

Освен краткотрайното отражение обаче, управителят на австрийската централна банка Евалд Новотни очаква възстановителните дейности да имат благоприятен ефект върху растежа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят