Два месеца след изборите в Италия предстои трети кръг консултации за правителство

Италианският президент Серджо Матарела

Италианският президент Серджо Матарела ще проведе нов кръг консултации за съставяне на правителство на 7 май, предадоха световните агенции.

Държавният глава вече проведе два кръга преговори с партийните лидери, които приключиха неуспешно.

Решението за нови консултации идва, след като Матарела се отказа от идеята за евентуална управляваща коалиция между антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП), отбелязва Франс прес.

"Два месеца (след парламентарните избори на 4 март) изходните позиции на партиите не са еволюирали и не се е появила никаква перспектива за управляващо мнозинство", констатира в четвъртък италианският президент.

"През последните дни възможността на споразумение между ДПЗ и ДП също угасна", допълни той.

Самата Демократическа партия все още не е обявила официално решението си по въпроса за евентуална коалиция с антисистемното движение, отбелязва Франс прес.

Парламентарните избори в Италия на 4 март не излъчиха ясен победител. Най-добри резултати постигнаха антиимигрантската партия "Лига" и ДПЗ, а ДП остана на трето място.

До момента не е постигнато съгласие за съставяне на коалиционно правителство и президентът може да се окаже принуден да насрочи нови избори.

Източник от италианското президентство разкри, че държавният глава не желае да прави това през юни преди лятната ваканция, а предпочита да назначи служебно правителство, което да изготви бюджета за 2019 г., предаде Ройтерс.

Ако лидерите на политическите сили не одобрят този вариант, избори ще има наесен - вероятно през октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа