Два нови затвора ще бъдат построени в България

Министерството на правосъдието планира в страната да бъдат построени два нови затвора. Това съобщи по време на конференция за съдебната реформа във Варна зам.-министър Марио Димитров, цитиран от БТА.

Проектът за двата нови затвора ще бъде реализиран с помощта на Баварското министерство на правосъдието, допълни Димитров. Единият затвор ще бъде за непълнолетни. Най-вероятно той ще бъде около София и ще има до 200 места. Другото затворническо общежитие от затворен тип ще е в Северна България. То ще е само за чужди граждани. В момента у нас излежават присъди около 300 чужденци, предимно от източни държави, допълни Димитров.

Тази година лишените от свобода са се увеличили с 14 процента, припомни зам.-министърът. До края на годината се очаква в затворите да има около 11 хиляди души. Пренаселеността диктува и извършването на реконструкции в тези заведения, допълни Димитров.

Службите по пробация, които ще работят с нарушителите с по-леки присъди в присъствието на социален работник, психолог и др., няма да стартират в началото на 2004 година. Причината е, че не бяха заложени пари в бюджета, обясни зам.-министърът. Според него въвеждането на този тип наказания ще започне от юли догодина.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?