Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Двайсетина държавни болници се нуждаят от оздравителни мерки

Дълговете към доставчици на лекарства и консумативи продължават да тежат най-много на лечебните заведения

6 коментара
Двайсетина държавни болници се нуждаят от оздравителни мерки

Близо 20% от държавните болници или около 20 лечебни заведения се нуждаят от оздравителни мерки заради лошо финансово състояние, като за целта трябва да се приложи индивидуален подход към всяка от тях. Това показва анализ на Министерството на здравеопазването за финансовото състояние на болниците с над 50% държавно участие, на които ведомството е принципал. В групата на закъсалите болници попадат едни от най-големите лечебни заведения , през които минават голяма част от пациентите в страната.

Сред тях са институтът за спешна медицинска помощ “Пирогов“, университетските болници “Александровска“ и “Царица Йоанна“-ИСУЛ, онкодиспансерът на София област, университетските болници в Стара Загора и Русе. В групата на болниците, трупащи дългове, попадат и някои по-малки и специализирани лечебни заведения като Многопрофилната болница по неврология и психиатрия “Свети Наум“ на Четвърти километър, ортопедичната болница “Бойчо Бойчев“, Специализираната болница за лечение на детски болести “Иван Митев“, както и областните болници в Бургас, Ямбол, Силистра, Сливен, Габрово, Кюстендил, Шумен, Търговище, Враца, Ловеч и др. За тези лечебни заведения анализът е установил, че генерират отрицателен финансов резултат, а приходите им не покриват извършените разходи.

За сравнение в друга група попадат болници с ниска рентабилност, които обаче имат възможност с приходите си да покриват разходите. Тук попадат някои санаториуми за рехабилитация като тези в Котел и Марикостиново, Специализираната болница по рехабилитация – Национален комплекс, както и университетската болница в Плевен, Националната кардиологична болница, областните болници в Кърджали, Благоевград, Добрич, Смолян, Монтана, Видин, Разград, “Света Анна“ във Варна.

Като болници с висока рентабилност и възможност приходите да покриват разходите и дори да генерират печалба са квалифицирани университетските болници “Свети Георги“ в Пловдив, “Света Анна“ - бившата окръжна в София, “Света Екатерина“, “Свети Иван Рилски“, “Майчин дом“, както и областните болници в Перник, Пазарджик, Хасково, Велико Търново.

За сравнение допреди няколко години пловдивската университетска болница “Свети Георги“ беше най-задлъжнялото държавно лечебно заведение, но сега вече е в групата на стабилните болници.

Анализът отчита, че като цяло 80% от държавните лечебни заведения запазват относителна финансова стабилност в периода 2014-2016 година, но 20% влошават финансовото си състояние, поради което са необходими допълнителни мерки като преобразуване, преоценка на активите, намаляване на капитала и индивидуални оздравителни мерки.

Най-много дългове за лекарства, най-голям разход - за заплати

Общият размер на задълженията на държавните и общинските болници към края на 2016 година е в размер на 509 млн. лв, като преобладаващата част от тях - 86% - са към доставчици. По това перо най-големи са дълговете на болниците за медикаменти – почти 30% или около 150 млн. лв, следвани от задълженията за медицински консумативи – близо 19% или 96 млн. лева.

Анализът отчита, че разходите на болниците се увеличават с 8% в периода 2014-2016 година.
С най-голям дял от общите разходи на болниците са разходите за персонал – 51%, следвани от лекарствата – 35%, стопанските разходи – 10% и други разходи – 4%.

По данни на НСИ, средната работна заплата в болниците е нараснала от 907 лева в края на 2014 година на1068 лева в края на 2016 година.

Най-високи за възнагражденията в градските и големите многопрофилни и университетски болници, където средната заплата е 1152 лева. В областните болници тя е 983 лева, а в специализираните болници за рехабилитация - 911 лева.

Нарастването на работната заплата през 2016 г. спрямо 2014 г. е средно е около 9 %,, независимо че голяма част от лечебните заведения отчитат отрицателен финансов резултат за този период. Нарастването се дължи най-вече на увеличението на минималната работна заплата.

Над 450 лева разлика в разходите за лечение на един пациент

По-големи разлики болниците отчитат в разхода за лечението на преминал болен. Логично, най-скъпо е лечението в градските многопрофилни и университетските болници, където за лечението на един болен се харчат средно 1329 лева, следват областните болници с 872 лева стойност на лечението на един болен и 617 лева в болниците за рехабилитация.

В структурата на средния разход на един преминал болен най-голям процент са разходите за персонал - над 52%, следвани от оперативните разходи (ток, вода, парно) — около - 24%, разходите за лекарства - 22% и разходите за храна 1.51%.

Средният разход за лекарства на ден в трите типа болници варира между 69 и 18 лева, като се забелязва тенденция на увеличение на разходите за медикаменти в специализираните онкологични болници с около 40 % спрямо 2014 година. Това се дължи най-вече на навлизането на нови и скъпи терапии през последните години.

Анализът отчита също така намаляване на използваемостта на болничните легла. Най-голям е спадът в областните болници, следвани от едноличните търговски дружества с ограничена отговорност и едноличните акционерни дружества. Според здравното министерство лечебните заведения могат да подобрят този показател чрез „по-агресивна политика за привличане на клиенти или чрез вътрешно преструктуриране и оптимизиране на дейността“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. trezwomislesht
  #6

  В много от университетските болници пациентите сами се грижат за прехраната си, така че това перо в разходите им не трябва да се отчита. Отделен е случаят, когато се предписват скъпи лекарства, но те по една или друга причина не достигат до болните.

 2. trezwomislesht
  #5
 3. Nikola Nikolov
  #4

  Ако наистина НСИ е дал информацията , че "средните работни заплати" са били 907 лв за 2014г. и 1068 лв за 2016г., това означава , че са просто едни манипулатори , които заблуждават по нечия поръчка !!! Няма такъв показател "средна работна заплата" - това е абсолютно съзнателно подвеждане на мат'ряла , което обхваща само ОСНОВНИТЕ заплати!!! Верният показател е "средна БРУТНА работна заплата" , който отразява ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ ДОХОДИ на различните категории персонал в системата!!!!! Ако именно този истински показател бъде оповестен , нормалните , "обикновени" хорица ще занемеят от изненада и гняв !!!

 4. симпатяга
  #3

  На всички да се направи проверка като тази в Ловеч,където се оказа,че има кандидати за затвор.Когато излязат резултатите,смените мениджърите,тогава може да се говори за оздравяване.

 5. Има печеливши и губещи клинични пътъки! Печелившите пътеки се насочват към частните болници, а за държавните и общинските остават губещите пътеки! Държавните и общщински болници не връщат пациенти по губещи пътеки, и така задлъжняват! А безконтролния харч в частни болници често е 100% източване! Но какво пък, нали за това се борещме! Нали затова ходехме по митингите-всичко да е частно, всичко да е за печалба! Отделно СБ казва-на малка Б-я 50 болници стигат! Колкото повече, толкова пада качеството! Има над 400 болници, повечето частни! Там потъват парите за здраве! А частните болници са собственост на политици и техни приближени! Парите за тях са придобити от политическа корупция!

 6. Излиза , че тези ръководители и мениджъри, които се стараят да нямат просрочени плащания и дори да дават печалба, дават по-ниски заплати на персонала от полуфалиралите!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.