Двама от ГЕРБ ще гласуват "за" АЕЦ въпреки указанията на Борисов

Иван Костов описа отричането на премиера от "Белене" с библейски сюжет

Двама народни представители от ГЕРБ ще демонстрират независимост и на референдума ще гласуват "за" изграждане на нова атомна централа, въпреки изричните "указания" на премиера Бойко Борисов позицията да е "не".

Христина Янчева и Ивелин Николов, които са избрани от плевенския район, на чиято територия бе планирано изграждането на АЕЦ "Белене", заявиха в сряда пред Mediapool, че подкрепят проекта, спрян от правителството през март.

На 27 декември българите трябва да отговорят на въпроса да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждане на нова АЕЦ. Позицията на ГЕРБ беше "да", но преди три дни премиерът и лидер на партията Бойко Борисов я смени на "не".

В сряда, първия ден от новата парламентарна сесия, ГЕРБ призоваха официално да се гласува с "не" на референдума, с "не" на АЕЦ "Белене", като уточниха обаче, че не са срещу ядрената енергетика. Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев подчерта, че партията му работи за запазване и удължаване на живота на мощностите в АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на VII-ми реактор в централата.

"Твърдо ще гласувам "за" и освен това защитавам строежа на "Белене", заяви Николов пред Mediapool. "Това е мое виждане, което не защитавам отсега. За нашия регион, а според мен, и за цяла България е от изключителна важност строежът на тази атомна електроцентрала", обясни позицията си Николов.

Той смята още, че всеки депутат от ГЕРБ трябва сам да направи преценката си как да гласува на референдума.

"Моя последователна позиция е да защитавам тези си виждания. Дори, когато Народното събрание гласува подкрепата си за Министерския съвет при отказа от строеж на "Белене" аз бях против", разясни Николов.

Христина Янчева каза пред Mediapool, че е "за" ядрената енергетика и за алтернативните източници. "Категорично се обявявам, обаче против ТЕЦ-овете, например, които излъчват вредни емисии. Затова смятам, че бъдещето е в атомната енергетика и ВЕИ-та", обясни Янчева.

Въпреки, че министър-председателят Бойко Борисов е обявил, че ще "даде партийно нареждане" за отрицателен вот, такова в партията все още не е получено, каза Янчева. "Искам да отбележа още, че въпросът не е за АЕЦ "Белене", а за ядрената енергетика, затова с вота си ще я защитя", допълни тя. Депутатката повтори, че със своя глас "за" не влиза в противоречие с министър-председателя, тъй като като не е спускал "заповед" към партийците от ГЕРБ, все още, как да гласуват.

Костов: Да не се отречете три пъти преди да прегърнете отново тезата "за"

По-рано през деня съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов призова ГЕРБ да определят окончателната си позиция за референдума на 27 януари.

БСП и 76 депутати от ГЕРБ като инициатори на допитването автоматично бяха вписани от ЦИК като застъпници на тезата "за". В неделя обаче премиерът изненада със съобщението си, че "за членовете на ГЕРБ ще има такива указания, да гласуват с "не". Не, не, не – ясно да го кажа". ДСБ регистрира инициативен комитет, застъпващ тезата "не" (другият такъв комитет е на лидера на ЕНП Мария Капон).

"Призоваваме 76-те народни представители от ГЕРБ, ето ви конструктивизъм, да определят окончателната си позиция по отношение на това как ще гласуват на референдума. Защото това с три пъти "не" - да напомня на тези, които не познават Евангелието - Свети Петър се е отрекъл три пъти от Исус Христос преди да го прегърне. Да не вземете и вие да се отречете три пъти и накрая да прегърнете отново тезата "за" развитието на ядрена енергетика чрез строителство на нова ядрена централа", призова Иван Костов в сряда от парламентарната трибуна при откриването на новата сесия.

Костов също така настоя правителството да оповести становищата си за прогнозата за вътрешното потребление на електроенергия в хоризонта на 2015-2020-2025 г. и прогнозата за потреблението на ток в региона на Югоизточна Европа за същия хоризонт от време.

"Призоваваме НС да приеме законови промени, които да забранят строителството на ядрени обекти в зоните на висока сеизмична активност. Настояваме анкетната комисия за "Белене" да обяви междинен доклад за злоупотребите и разхищенията, осъществени от българската и руската мафия на стойност 1.8 млрд. лева, пари на българския данъкоплатец", подчерта Иван Костов.

Той освен това призова лидера на БСП Сергей Станишев на дебат в петък в БНТ. Да застане срещу мен и да се опита да информира хората, защото наше е основното задължение да информираме хората да направят избор, след като са чули аргументите, да са съдници на аргументи, а не на заклинания и слепи атаки, насочени помежду ни, заяви лидерът на ДСБ.

Обратът в позицията на премиера, а оттам и на депутатите му, които до 6 януари обикаляха телевизиите да агитират "за" нова АЕЦ, а от следващата сутрин – "против", бе коментирана и в изявлението на зам.-председателя на ДПС Лютфи Местан.

Когато премиерът и лидер на ГЕРБ казва "да" на собствения си въпрос за референдум, цялата парламентарна група също пригласяше с "да", дори 76 народни представители се регистрираха в ЦИК с инициатива за подкрепа на референдума,припомни Местан. Когато една сутрин премиерът се събужда с "не", всички от групата също казахте "не", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?