Двама прокурори арестувани за подкуп

Двама прокурори арестувани за подкуп

Прокурорите Боян Тошев от Върховна касационна прокуратура (ВКП) и Георги Манасиев от Варненската районна прокуратура са били арестувани при спецоперация в четвъртък. Манасиев е предложил, а Тошев приел 1 500 евро подкуп, за да му съдейства да спечели конкурса за шеф на районната прокуратура във Варна. Манасиев е бил един от шестте кандидати за поста.

Двамата са задържани в три следобед в столицата. В момента са в ареста на Националната следствена служба за 72 часа с цел анализ на събраните доказателства и налагане на постоянна мярка задържане под стража, съобщи говорителят на ВКП Маргарита Попова.

Тя отказа всякаква друга информация, включително за това каква е ролята на прокурора от ВКП Боян Тошев в конкурса за шеф на районната прокуратура във Варна. Бе отказано и официално потвърждение, че сумата на подкупа е 1 500 евро.

Бе съобщено само, че конкурсът е опорочен и главният прокурор Борис Велчев ще назначи нов.

Според информация на БТА, между двамата прокурори е имало и трето лице, което е било посредник при запознаването им. Става дума за бизнесмен, чиято самоличност все още не се съобщава. Разследващите не потвърждават официално информациите за посредник. Според полицейски източници на телеграфната агенция, преди днешната среща между Манасиев и Тошев е имало и други срещи, на които са предавани пари.

Името на висшия обвинител Боян Тошев се свързва със скандална далавера за близо един милион лева, които фирма “Пламс” 2001 иска от “Лулис Мел”.

Фирмата “Пламс 2001” със собственик Пламен Найденов е съдържател на софийския мелничен комбинат. По-късно обаче го продава на “Лулис Мел – България” (фирмата е регистрирана с гръцки капитали и се представлява от Стефанос Кромидас и Димитриос Куцукос.

През май 2004 г. Пламен Найденов завежда иск в Софийският градски съд (СГС), в който претендира за близо един милион и сто хиляди лв. от  “Лулис Мел – България”. Иска се  запор върху акциите на комбината и дивидентите от тях. Жалбата обаче е отхвърлена, а решението на СГС е обжалвано пред Софийския  апелативния съд.

Тогава адвокат на Пламен Найденов се свързва с прокурора от ВКП Боян Тошев и търси възможности за въздействие върху шефа на Търговското отделение на апелативния съд. Така на 15 юли 2004 г. съдът допуска обезпечение върху акциите на “Лулис Мел” по иска на “Пламс 2001” и Пламен Найденов може да си прибере парите.

Да, обаче разговорите между прокурора и адвоката са засечени и записани. Материалите са предадени на Висшия съдебен съвет, който впоследствие понижава в ранг Боян Тошев.

Въпреки обстоятелствата около него, той бе сред хората, на които миналата пролет бе възложена разпоредената от новия главен прокурор Борис Велчев проверка на Софийската районна прокуратура. 

Другият арестуван за подкуп прокурор Георги Манасиев нашумява през 2003 г., когато е нападнат и намушкан с нож. Малко по-рано той е назначен за  временно изпълняващ длъжността районен прокурор на Варна.

По случая са тиражирани няколко версии, едната от които е свързана с предишната му работа. Манасиев работил във варненската община, къде се е занимавал с дейността на общинските фирми по паркирането, пазарите и жилищната политика. Тогава кмет на морската столица е Христо Кирчев.

Освен Тошев и Манасиев , арестуван наскоро беи зам.-шефът на районната прокуратура в Оряхово Димитър Нинов по обвинение в корупция. По-късно той бе отстранен от длъжност, но пуснат от ареста.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?